Албания няма да приеме бежанци, дори срещу членство в ЕС

Премиерът на Албания Еди Рама заяви в интервю, че е против разтоварване на мигранти в страната му сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци. Албания никога не би приела такива бежански лагери на ЕС дори ако в замяна й бъде предложено членство в ЕС, казва Рама пред германския "Билд".

Той подчертава, че Албания винаги е готова да даде своя справедлив дял за решаването на общоевропейски проблеми, но превръщането ѝ в някакъв вълнолом за мигранти, които искат да влязат в страни от ЕС, би било "опасно решение".

Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха да се настаняват бежанци в балкански страни. Но Албания отхвърля предложението за евентуално изграждане на нейна територия на приемни центрове.

Вчера страните от ЕС дадоха принципно съгласие за присъединителни преговори с Албания и Македония. Мигрантите ще бъдат главна тема на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

По данни на UNHCR около 40 000 души са пристигнали в Европа по море досега тази година - около 16 000 в Италия, 12 000 в Гърция и 12 000 в Испания.

Последната среща за миграционната политика през миналия уикенд в Брюксел не удовлетворява всички в ЕС. Четири източни страни от ЕС - Чешката република, Унгария, Полша и Словакия, отказаха да участват и отхвърлят приема на мигранти като цяло.

Германската преса активно следи всяко движение по темата, заради канцлера Ангела Меркел, която се оказа доста самотна в призивите си Европа да продължи да приема икономическите мигранти, добрали се до бреговете ѝ, предимно от Африка.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Антон
    1 -2
    10:43, 27 юни 2018
    Че албанците къде са, бре? Ако немците, австрийците, швейцарците бяха затворили границите си за албанци- къде щяхте да сте сега?
    Най-големите емигранти като албанци, косовари и турци не искат да приемат бежанци! Защо така?
Последни новини