Шестнадесет кончета коник се родиха тази пролет в Източните Родопи

С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите диви коне коник в Източните Родопи през тази пролет. Така общият брой на конете коник става над70.

Първите 12 коник в България бяха докаранив района на изоставеното с. Сбор, Крумовградско през септември 2011 г. от Холандия. През есента на 2013 г. в Източните Родопи беше докарано второ стадо от 29 коня, които бяха разселени в района на Бойник (Студен кладенец).

Двете стада успешно се приспособиха към природата на Източните Родопи, справят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и успешно оцеляват отвълчи нападения. Само за няколко години броят на конете се е удвоил.

Свободно живеещите коне имат огромна роля за опазването на дивата природа и биоразнообразието на Източните Родопи, поддържайки отворения пейзаж на района. Те са и туристическа атракция и постепенно се превръщат в новия символ на Родопите.

Екипът на инициативата Статут ДИВ оценява като изключително успешно повторното връщане на свободно живеещите коне в Източните Родопи, която е била населявана от диви коне в древността.

Конете коник (Еquuscaballos) са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон – изчезнал подвид на дивия кон. В миналото е бил разпространен от Южна Франция и Испания до Централна Русия, както и по българските земи, за което свидетелстват намираните от палеонтолозите кости от тарпани. Тарпанът обаче изчезва в дивата природа в края на 19-ти век. Няколко десетилетия по-късно започват опитиза възстановяването му чрез селекция на домашни коне, кръстосвани в миналото с тарпани. Породата, реинтродуцирана в България, произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне. Известни са като коник, което на полски означава малък кон. Коник са успешно реинтродуцирани в Холандия, Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия.

Екипът на Статут ДИВ очаква развитие по идеята си конете коник в България да получат статут, който да позволи да не бъдат третирани като домашни животни. Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини