Четири сценария за Турция след изборите

Четири са сценариите за бъдещето на Турция, пише сайтът obzornews.bg, който следи и анализира задълбочено вътрешнополитическата ситуация в югоизточната съседка.

Ето какви са възможностите според изданието:

В Турция 56 милиона 322 хиляди избиратели ще отидат до урните на 24 юни, неделя. Ще има две бюлетини, ще се гласува за президент и за партиите които ще бъдат излъчени в Меджлиса, така за пръв път турците ще изберат президент, който същевременно ще оглави и правителството.

Общо с гласовете на 3,5 милиона избиратели, които се намират в чужбина близо 60 милиона турски граждани ще изберат своя президент, както и 600 народни представители. Преди конституционните промени с референдума на 16 април 2018 г., в турския Меджлис имаше 550 депутати.

1,7 милиона млади хора ще гласуват за пръв път

1 милион 650 хиляди 171 младежи ще навършат пълнолетие и ще получат право на глас на тези избори. Предпочитанията на младите хора са от жизненоважно значение за онези кандидат-президенти, които искат да спечелят още на първи тур.

Анкетите сочат, че младите хора не са доволни от сегашната власт, заради забраните в интернет, което дава възможност на опозицията да ги привлече на своя страна. Именно поради тази причина предизборната кампания беше белязана от преобладаващата роля на социалните медии, чрез които се отразяваха митингите главно на опозиционните кандидати.

Броят на хората с увреждания, имащи право на глас е 664 хиляди 326. Гласоподавателите над 75-годишна възраст наброяват 2 милиноа 473 хиляди 800 души. 5 милиона 333 хиляди 899 души ще гласуват в мобилни урни в 271 общини.

Гласуването ще започне в неделя от 08.00 ч. и ще приключи в 17.00 ч.

В общо 81 области ще има 181 хиляди 863 секции, а в затворите ще бъдат открити 493 такива. Гласуването ще протече между 08.00 – 17.00 ч.

Това са официалните данни, обявени от Висшия изборен съвет.

В най-ранните часове на 25 юни, макар и неофициално ще стане ясно с кои партии и политици ще върви към 2023 г. Турция.


Скандалът, сътворен от Анадолската агенция, която обяви, че „Ердоган ще спечели с 52 процента“

Изборните резултати ще повлияят на съдбата на 81 милиона души с уговорката, че в една демократична държава не може да се допуска саботиране, фалшифициране на изборите и кражбата на гласове.

Случаите на автомобили без регистрационни номера край избирателните секции, котките в трафопостовете, подпечатаните бюлетини в чували, открити в контейнерите за отдпадъци и променянето на изборните правила в деня на изборите в предишни години, ще хвърлят дебела сянка на съмнение върху изборите на 24 юни.

Няколко дена преди изборите по екрана на телевизия TVNet се появиха изневиделица резултати на държавната Анадолска агенция, според които Ердоган побеждава с 52 на сто.

Като сравним думите на Ердоган, че „трябва да работят за това, Демократичната партия на народите да не може да прескочи 10-процентовата бариера и данните на АА, очакванията за прозрачни и честни избори се помрачават.

Решението на Висшия изборен съвет да се признаят за валидни бюлетините и пликовете без печат, може да насърчи фалшифицирането на изборите. Затова на плещите на застъпниците от опозиционните партии лежи огромна отговорност.

Най-големият губещ ще са социологическите агенции

Най-големият губещ ще са социологическите агенции, защото те провеждат своите анкети в условията на извънредно положение, при което не успяват да работят в спокойна среда.

Влияние върху статистическата грешка ще окаже и фактът, че хората се страхуват да не бъдат следени и да не се образуват доноси срещу тях.

Ердоган, който управлява Турция от шестнайсет години насам за пръв път ще има срещу себе си по-солиден опонент в лицето на кандидата на опозиционната Републиканска народна партия Мухарем Индже, който за кратко време успя да раздвижи предизборните митинги по площадите.

Ентусиазмът за нова промяна, която настъпи сред хората пролича както на митингите, така и от споделянията в социалните мрежи.

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер също ще откъсне гласове от електората на Ердоган, както и от бившата си Партия на националистическото движение с лидер Девлет Бахчели. Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу проведе по-енергична предизборна кампания, дори от Ердоган.

Високоморието на Ердоган, което зарази дори най-забутаната градска организация на Партията на справедливостта и развитието, породи силна неприязан в обществото.

При извънредното положение тази неприязън остава прикрита, но Мухарем Индже показа, че ще може да трансформира този гняв в обществена енергия, чрез изборните урни.


Ердоган и неговата ПСР, от една страна не можаха да обещаят нищо ново на обществото, а, от друга, не успяха да задържат срива в икономиката.

Въпреки покачването на лихвения процент до нива от 20 пункта, стойността на американската валута не пада под 4,75 турски лири за 1 долар, а цената на 1 кг лук и картофи достигна до 6 лири, което изнервя турските граждани.

Основно два са факторите, които имат определяща роля за формирането на избора на хората: икономиката и терорът.

Изследване на социологическа агенция „Метропол“ показва как хората гласуват когато икономическото състояние се влошава. Казано накратко, колкото повече се влошава икономиката, толкова повече намалява и подкрепата за властта.

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели избори в момента има напълно обратен ефект. Текущият дефицит на страната е 57 милиарда долара. За една година трябва да се изплатят 185 милиарда долара външен дълг.

Валутните резерви на Централната банка не покриват дори вноса за два месеца. За една година резервите се стопили с 10 милиарда долара. Има нужда от средства. Поскъпването на цените беше отложено за след изборите. Когато спечели изборите първата задача на ПСР ще бъде да навакса това забавяне в повишението на цените.

В период, в който в света финансовите средства се свиват курсът на долара, лихвите и инфлацията в Турция стават неудържими. Когато не успя да намери средства, Аржентина се принуди да поиска кредит от МВФ. Фондът отпусна на страната 50 милиарда долара кредит и я обвърза с дисциплиниращи правила, които трябва да спазва.

След изборите Турция също ще се изправи лице в лице с дълговата криза. Следователно бизнесмените, вносителите, износителите и фондовете, които осигуряват свежи пари на Турция се подготвят за най-различни сценарии в зависимост от изборните резултати.

Първи сценарий: победа за Ердоган

Според първия възможен сценарий, ако Ердоган спечели президентските избори, а неговата партия и тази на Бахчели с когото основаха Алианс за републиката се сдобие с мнозинство в Меджлиса, тогава икономиката ще продължи да плува в мътни води.

При това положение пазарите изпитват безпокойство от това, че по силата на изключителните си правомощия Ердоган може да сложи край на независимостта на Централната банка.

Преди дни турският президент заяви пред избиратели в град Адана: „Нека да прескочим изборите на 24 юни. Вие ми дайте правомощията и ще видите как ще се справя с лихвения процент и останалите проблеми.“

А по-рано Ердоган беше казал, че след изборите „ще се справи с онези, които му обявяват война чрез лихвения процент“.

Специалистите запомниха тези думи и ако Ердоган победи на изборите, в краткосрочен план може да има някакво стабилизиране, но в зависимост от твърдите стъпки на турския президент валутата ще поскъпва, лихвите ще растат, а борсата ще продължи да върви надолу.

Втори сценарий: победа за Индже

Мухарем Индже, който превърна в свое предизборно мото думата „ДОСТАТЪЧНО“, изтървана от Ердоган, през последните две седмици изпъкна на преден план със своите качества.

В случай че се реализира вторият сценарий, който допускат чуждестранните наблюдатели, тогава Турция ще поеме глътка въздух.

Въпреки че не се изговаря открито, чуждестранните наблюдатели смятат, че победата на Индже може да върне Турция от прага на голяма криза.

В чужбина са готови да дадат на Индже отворен чек, за да компенсира изгубеното време и да проведе нови реформи. Посланията, които Индже отправи на площадите обнадеждиха външните наблюдатели, които ги намират за логични.

За пазарите най-идеалният изборен резултат е Мухарем Индже да стане президент, а Националният алианс, част от който е и неговата Републиканска народна партия да спечели мнозинство в Меджлиса.

При тази картина се допуска, че в парламента ще влезе и прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН).

Кандидатът за президент на ДПН Селяхатин Демирташ, който се намира в затвора в Одрин успя както да сплоти кюрдските избиратели, така има и потенциал да привлече гласове от левия и десния спектър.

Изходът от изборите ще определят кюрдите и младите хора, които ще гласуват за пръв път.

Трети и четвърти сценарий: хаос и предсрочни избори

Останалите два сценария предвиждат хаос и предсрочни избори. Ако Ердоган или Индже спечелят президентските избори, но партиите им не съберат мнозинство в парламента, това няма да се хареса на избирателите. Защото Турция се нуждае от промяна, нормализиране и законов ред, както от вода и въздух. Решението на политическите и икономическите проблеми пряко ще зависи от изборните резултати.

Колко сполучлив е бил изборът на турците, ще се проличи веднага от състоянието на икономиката.
Инвеститорите са подготвени и за най-лошия сценарий.

Бъдещето на Турция ще се формира според избора на единият от двамата претенденти за президентския пост: Ердоган и Индже.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини