43% от германците искат Меркел да си ходи

43% от германците подкрепят оставката на канцлер Ангела Меркел. Това съобщава The Local, позовавайки се на социологическо проучване.
 
В същото време, 42% от анкетираните искат Меркел да остане канцлер, други 15% от анкетираните не са били в състояние да дадат категоричен отговор. Сред избирателите на Християндемократическия съюз (начело с Меркел) и Християнсоциалния съюз, председателстван от министъра на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (CDU / CSU) зад оставката на Меркел стоят 27%, други 63% вярват, че канцлерът не трябва да напусне поста си. Също така, 48% от поддръжниците на левицата подкрепят кандидатурата на Меркел.
В същото време 32% от анкетираните смятат, че коалицията ХДС / ХСС може да се разпадне, поради разногласия по въпросите на миграцията и НАТО, а други 45% от анкетираните не са съгласни с тази позиция. Също така, половината от германците не вярват във възможността коалицията да съществува до следващите избори в Германия през 2021 г.
В средата на юни Зеехофер каза, че вече не може да работи с Меркел поради спор за бежанците. Става въпрос дали е възможно да се предотврати влизането на територията на Германия на мигранти, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. На следващия ден Меркел каза, че няма да наложи ограничения за влизането на бежанци. В този случай, Зеехофер заяви, че мерките за контрол на границите на Германия ще бъдат затегнати през юли, ако страните не са в състояние да постигнат компромис.През ноември 2017 г. Меркел заяви, че не вижда причина за оставка, добавяйки, че тя е готова да поеме поста канцлер на Германия за още четири години. Според нея "Германия се нуждае от стабилност".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини