С новите правила за конфликт на интереси се запознаха държавни служители

Изображение 1 от 3

    Заместник-областният управител Владимир Гърбелов откри практически обучителен семинар за държавни служители на тема: „Новият правен режим на конфликта на интереси – деклариране, проверка и контрол“, който се проведе днес в  конферентната зала на РИОСВ-Смолян. Той приветства лекторите, организаторите и участниците в семинара, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, като отбеляза, че като представители на българското правителство, те са готови да участват и съдействат за плавното влизане в сила и прилагане в практиката на тази нова законова мярка. В заключение Гърбелов пожела успешна и ползотворна работа.
    Обучителният семинар се организира от Институтът за модерна политика във връзка с влизането в сила на новия Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ), според който държавните служители следваше да декларират към 8 юни т.г. обстоятелства, свръзани с техния имуществен статус, делови активности и участия.
    Основният лектор на семинара – Д-р Николай Николов уточни, че като своя политика, Комисията за конфликт на интереси има за цел информацията да бъде разпространена, за да може хората, които са задължени по този закон, да знаят какво се изисква от тях и да не допускат нарушения в практиката. По настояще тече срокът за корекции в подадените декларации и предстои тяхната проверка, като в едномесечен срок, по собствено желание, деклараторите могат да променят подадените от тях данни. След проверката, при установяване на несъответствие, лицата подали неверни данни, ще бъдат информирани и ще имат 14-дневен срок да подадат коректни декларации, които ще бъдат входирани със същия номер, като първоначално подадените.
    „Както конфликтът на интереси, така и декларирането на имуществото по новия Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ), не са процедури, които са установени, за да създадат затруднения. Техният смисъл е да бъдат един сериозен антикорупционен фактор. Всички ние вярваме, че голяма част от хората, които работят в държавния апарат, са честни и почтени и изпълняват задълженията си съвестно и точно. Големият смисъл е да убедим обществото в България за това, че за спазването на тези правила и процедури в действителност държавният апарат в цялост работи единствено и само за публичния интерес.” , каза д-р Николай Николов.
    Обучителният семинар е разделен на 5 панела, които обхващат техническа част, обща характеристика на новия закон и лицата, които обхваща, представяне на новите моменти в правната уредба, обсъждане на познанията и опитът, които се изискват за попълване на декларациите по ЗПКОНПИ. Обърна се внимание на това как да бъдат избегнати неточности, непълноти и случаи на конфликт на интереси при изпълнение на служебните задължения и осъществяване на правомощията им. Под формата на въпроси и отговори, в дискусия между лекторите и участниците в семинара, се изясняваше решаването на практически казуси.
    Участваха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, директорът на РИОСВ-Смолян инж.Екатерина Гаджева, д-р Николай Николов – член (2011-2018) и и.д. председател на КОНПИ (2013-2018), автор на монографиите: „Конфликтът на интереси по българското право“ и „Научно-практически коментар по ЗПУКИ“, д-р Борислав Цеков – председател на Института за модерна политика, представители на
    териториални държавни институции и ведомства, общини
    от област Смолян.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини