Канада стана втората страна в света, легализирала марихуаната за развлечение

Сенатът на канадския парламент е одобрил легализацията на марихуаната за развлекателни цели със закон, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата ѝ. Законопроектът е бил подкрепен от 52-ма сенатори, а 29 гласуваха "против".

Очаква се в срок между осем и дванайсет седмици местните власти да установят къде ще се продава лекият наркотик. От средата на септември канабис ще може да се купува от лицензирани производители на различни места, включително онлайн. 

Минималната възраст за купуване и употреба на канабис на федерално ниво е 18 години, като провинциите имат право да въведат праг 19 години. Пълнолетните ще имат право да купуват до 30 грама сушена марихуана.

Преди това законът трява да получи кралско одобрение - указ, подписан от генерал-губернатора, който представлява кралица Елизабет Втора. След това правителството ще определи официална дата за влизането му в сила. 

Уругвай стана през 2013 г. първата страна в света, разрешила употребата на канабис за развлечение. Канада разреши използването на марихуана за медицински цели през 2001 година, но извън тази ѝ употреба, притежанието е инкриминирано..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини