Кафе ще заменя инсулиновите инжекции при диабетиците?

Дните на инсулиновите писалки може би са преброени. Учени от Швейцария твърдят, че в бъдеще лечението от диабет ще се състои не от инжекция в ръката след ядене, а от чаша еспресо.

Изследователите се надяват да преобразят напълно живота на диабетиците чрез имплант, съдържащ стотици хиляди дизайнерски клетки, които ще отделят лекарство всеки път когато засекат кофеин в кръвообращението.

Тестове върху мишки с диабет демонстрирали, че подкожният имплант се активира от кофеина в кафето, чая и енергийните напитки и произвежда лекарство, за да контролира стойностите на кръвната захар у животните. За увеличаване на дозата, учените просто предложили на мишките по-силно кафе.

“Това е нещо, което напълно би могло да се впише в ежедневието ви. Пиете кафе или чай сутринта, още едно след обяд, трето по време на вечеря, в зависимост от това какво количество лекарство ви трябва”, казва Мартин Фусенегер, оглавяващ екипа от изследователи от Швейцарски технологичен институт в Цюрих.

Имплантът няма да е готов за употреба от хора скоро. Фусенегер вярва, че може би ще измине десетилетие в тестове и изпитвания, преди да се появят доказателства, че подходът е безопасен и ефективен.

Ако проработи, той би могъл да замени редовните инжекции с инсулин при диабетиците. “Животът ви може пак да стане нормален. Имплантът ще издържа от 6 месеца до 1 година, преди да трябва да се замени”, добавя ученият.

Учените описват как са модифицирали човешки клетки, за да произведат лекарството за диабет GLP-1. Медикаментът стимулира така наречените бета клетки в панкреаса, за да произведе инсулин, който на свой ред контролира стойностите на кръвната захар.

Дизайнерските клетки съдържат “генна верига”, която им позволява да засекат кофеиновите молекули в кръвообращението. Когато клетките открият кофеин, те реагират, произвеждайки лекарството GLP-1. Имплантът се състои от хиляди гелоподобни капсули, съдържащи стотици дизайнерски клетки. “Когато ги инжектирате под кожата, те залепват една за друга като хайвер. Капсулите предпазват клетките от имунната система, но допускат кофеина и отделят лекарството GLP-1”, казва Фусенегер.

За да установят доколко добре работят клетките, учените ги изложили на въздействието на различни стойности на кофеина – от шоколадови шейкове до билкови чайове, кола, черен чай , ред бул и различни инстантни напитки. Билковите чайове и шоколадовият шейк не оказали никакво въздействие върху клетките, но всички останали напитки задействали освобождаването на лекарството в различна степен, в зависимост от кофеиновото си съдържание.

Фусенегер предупреждава, че лечението с дизайнерските клетки, може да не е ефективно при всички пациенти, но той все пак е оптимист: “Това би подобрило значително качеството на живота на хората. Не познавам много хора, които да не пият нито чай, нито кафе”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини