Институциите се обединиха да готвят млади кърджалийци за доброволци срещу агресията

Изображение 1 от 5

    Кърджали бе домакин на форум „Агресия,насилие,зависимости и последици”,който се проведе в комплекс „Кърджали”.

    Форумът  в Кърджали е четвъртият от поредица тематични форуми, които се организират в рамките на проект „МЛАДИТЕ ХОРА-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ-ТОВА СМЕ НИЕ”.Ръководител на проекта е д-р Денислава Ангелова,известна в Кърджали с благотворителните си кампании В рамките на форума  бяха  дискутирани болезнени за обществото теми свързани с агресия, зависимости и прякото въздействие от тях.

    Д-р Денислава Ангелова се обърна към десетките млади хора присъстващи в залата с призива за взаимна помощ.Трябва да овладеем агресията.Лекторите ще се опитат да стигната до вашата емоционалност,да провокират вашата активност. Очакваме този проект да се разшири и в последствие да бъдете доброволци срещу агресията.Тя съобщи,че в понеделник стартира конкурс на Министерството на младежта и спорта и покани младите хора от Кърджали да се включат със своя снимка от спортни прояви или послание към връстниците си. Вие в Кърджали сте ни любимци,защото сте много иновативни, подчерта д-р Ангелова.Тя посочи ,че снимките с най-много лайкове в социалните мрежи ще бъдат отличени и наградени от Министерството на младежта и спората. Тя призова младите хора на Кърджали да направят предложения за следващи проекти.

    Представители на Държавна психиатрична болница, Детска педагогическа стая,Районен съд –Кърджали, Футболна академия „Арда 1924” изнесоха лекции. Поканен да говори за овладяването на агресията бе и европейския шампион по бокс за юноши Ергюнал Сабри.

    Не одобрявам максимата на много родители”Ако те бият- бий”. Факт е обаче ,че освен отрицателна има и положителна агресия ,която се проявява при самозащита, посочи психоложката Марина Димова. Тя направи експеримент и се оказа,че всички в залата са се пробвали в мекия хазарт и са търкали талончета от национална лотария. Само един от тях обаче е печелил четирицифрена сума.

    Проектът „МЛАДИТЕ ХОРА-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ-ТОВА СМЕ НИЕ” се осъществява от Сдружение „АСОЦИАЦИЯ ДОКОСНИ ДЪГАТА” с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта чрез НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА 2018 ГОДИНА.

    Основна цел на Програмата е създаване на условия за изграждане на социално отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот, превенция на агресия и различни форми на зависимости сред младите хора.

    Проектът „Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние” цели изграждане на социално отговорно поведение сред младежи на възраст 15-19 г., развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и други умения за справяне с трудности. Проектът предвижда прякото включването на 160 младежи  на възраст 15-19 г., от които 20 младежи в неравностойно положение и 1000 младежи непряка целева група, от община Плевен, община Шумен, община Варна и община Кърджали.

    Редица изследвания, извършени  през последните 3 години, показват все повече зачестили случаи на агресия и насилие, извършени от деца и младежи или над тях. Младите хора не винаги осъзнават ефекта от своите действия и често не могат да разграничат последиците от тях, които често прерастват в тормоз или насилие, нанасящи трайни физически или психически вреди.

                   От друга страна младото поколение демонстрира пасивно поведение и занижена социална и здравна култура, която обхваща знания за различните видове зависимости, отношения и социално отговорно поведение в съвременното демократично общество. В рамките на проекта са предвидени дейности и методи , създаващи условия за подкрепа и мотивация, за личностно развитие на всеки участник, а именно:

    Провеждане на 4 тематични форума с младежи от 15 до 19 г. на тема „Агресия, насилие, зависимости и последици”;
    Организиране и провеждане на спортни прояви;
    Организиране и провеждане на  обучения, посветени на здравословния начин на живот;
    Провеждане на информационни кампании, насочени към превенция на агресията и насърчаване на здравословния начин на живот.
    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини