Унгарски съд даде по 25 години затвор на 3-ма българи за смъртта на 71 мигранти

По 25 години затвор получиха трима български граждани и афганистанец от съд в Унгария за смъртта на 71 мигранти, открити задушени в камион в Австрия през 2015 г., съобщи Ройтерс.

Четиримата, основните заподозрени от групата за трафик на хора на подсъдимата скамейка, бяха обвинени в убийство на 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително бебе, извършено в пика на мигрантската вълна към Европа. Срещу тях бяха повдигнати и обвинения за принадлежност към организирана престъпна група за трафик на хора.

Присъдата бе произнесена от съд в унгарския град Кечкемет и може да бъде обжалвана.

Афганистанският лидер на престъпната група бе признат за виновен в убийство като съучастник. А тримата български граждани - за убийство с утежняващи вината обстоятелства, извършено с особена жестокост.

За виновни бяха признати още 10 подсъдими, заподозрени за принадлежност към групата за трафик на хора, като те получиха присъди от три до 12 години затвор, съобщи АФП. Сред тях също има български граждани.

Телата на мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити в изоставен камион в Австрия на 26 август 2015 г.

Четиримата основни членове на групата – афганистанецът и трима български граждани, бяха въведени с белезници в препълнената съдебната зала от въоръжени полицаи с маски на лицата.

Според обвинителния акт по време на пътя си от сръбско-унгарската граница към Австрия трафикантите игнорирали виковете на мигрантите в затворената задна част на камиона, които продължили да тропат по стените до смъртта си.

Делото се води в Унгария, макар че телата бяха намерени в Австрия, тъй като експертиза установи, че мигрантите са починали на унгарска територия.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини