Две хиляди души се стекоха на ифтар в Кърджали, за тях пя Ариф Шентюрк

    Две хиляди души се събраха на площад „Освобождение” в Кърджали на благотворителна вечеря-ифтар дадена от истанбулската община Байрам паша в рамките на инициативата Конвой „Берекет”. Домакин бе кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Община Байрам паша бе представена на ниво зам.-кмет,а турското генерално консулство в Пловдив изпрати вицеконсул. На вечерята присъства районният мюфтия Бейхан Мехмед и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

     Празничната вечеря бе приготвена на място от готвачите на конвоя от качествени местни продукти. 70 души се грижеха за организацията и подготовката на ястията. В менюто бяха включени тас кебап, пиляф и толумбички. Имаше и традиционния шербет.

    Официалната част на вечерта бе открита от районният мюфтия Бейхан Мехмед, който отправи приветствие към дошлите на ифтара. Той посочи, че мюсюлманите са тъжни, че изпращат свещения месец рамазан, но в същото време са радостни, че посрещат големия празник Рамазан Байрам.

     Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис припомни, че вече 14 години  Конвоят „Берекет” събира хора от братски страни и е мост на приятелството. Това приятелство не познава граници. Тази година Конвоят „Берекет” тръгна от Комотини и завърши в Кърджали, преминавайки през балканските страни. Кърджали е знаков в пътя на Конвоя, градът става все по популярен. Посланието ни е братство. От него започва заедността, каза още Хасан Азис. От заедността тръгва хармонията и разбирателството между религиите,допълни градоначалникът.

     Присъстващите бяха поздравени от името на кмета на Байрам паша и Генералния консул в Пловдив.

      Кметът получи макет на тир,символ на Конвоя.Освен градоначалникът сред официалните лица бяха още народният представител Адлен Шефкед,зам.-кметовете Мюмюн Али и Тунджай Шукрю,зам.-председателят на Общинския съвет Кадир Мустафов,областният лидер на ДПС Изет Шабан и др.

     Концерт изнесе популярният изпълнител на румелийски песни Ариф Шентюрк.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини