Протест в Угърчин срещу ромско насилие

Жителите на град Угърчин излязоха на протест. Рано сутринта хората се събраха на мирна демонстрация пред сградата на общината и се обявиха срещу набезите и посегателствата в града, които се извършват от цигани.

Повод за протеста стана инцидент от понеделник, когато група от трима цигани нападнаха с брадва и ножове строителни работници в двора на училище. После тримата нападнали и пребили двама възрастни жители, а след това запалили и къща в града.

Заради възникналото напрежение се наложи в града да се засили полицейското присъствие. Двама от нападателите бяха арестувани. Третият се издирва, което наложи жандармерия да стои на изходите от града.

На протестите местните заявиха, че набезите продължават от години. Стана ясно и че тримата нападатели от понеделник са добре познати на гражданите с агресивните си действия.

Пред Нова протестиращият жител Ради Еков заяви, че през последните няколко години няколко души в града са били убити от цигани. Последният такъв случай бил през месец септември 2017 година. "Безпомощен човек беше убит на улицата от роми", отсече жителят.

Еков сподели още, че циганите в града са агресивни. "По обяд трима пияни роми решиха да проявят своеволие. Без причина. Тук има и други агресивни роми", допълни още той.

Негов съгражданин пък показа рани от нож. Раните били нанесени от един от циганите, които в понеделник нападнали местните. Инцидентът станал в заведение. Нямало повод за агресията.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини