Тръмп и Ким подписаха историческо споразумение, "начало на нови отношения"

Изображение 1 от 2

    Севернокорейският лидер Ким Чонг-Ун е поел ангажимент Пхенян "да работи" за денуклеризацията на Корейския полуостров в споразумение, подписано с Доналд Тръмп в Сингапур. То също така обвързва двете страни с отношения на "мир и просперитет".

    САЩ и Северна Корея са се споразумели за разкриване на останалите военнопленници от конфликта между Северна и Южна Корея и незабавното репатриране на вече идентифицираните.

    Неясното естество на споразумението и липсата на други конкретни подробности бяха посрещнати с разочарование от анализаторите, пише The Guardian. Робърт Кели, професор по политически науки в Националния университет в Пусан, казва, че текстът е "дори по-малък от очакванията на повечето скептици".

    Китай приветства срещата като историческа. Фактът, че двамата лидери "могат да седят заедно и да имат равнопоставени преговори, има важно и положително значение и създава нова история", каза китайският външен министър Ван Йи пред репортери. Той също така говори за необходимостта от мирен механизъм за решаване на кризата на полуострова.

    Тръмп заяви, че разговорите му с Ким Чон-Ун са били "по-добри от всечко, коeто може да си представи". Двамата лидери първоначално се срещнаха на четири очи в продължение на 38 минути, придружени само от преводачи. По-късно те проведоха работен обяд с най-добрите си помощници.

    Разговорите са първата среща на американски президент се срещна с лидер на Северна Корея. Тръмп и Ким се срещнаха по стъпалата на хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур и поклатиха ръце пред екрана на знамената на САЩ и Северна Корея. Ръкостискането им продължи около 12 секунди.

    Говорейки чрез преводач Ким каза: "Много хора по света ще мислят за това като за фантазия от научнофантастичен филм". След церемонията по подписването Ким се насочи към летището.

    Очаква се Доналд Тръмп да даде пресконференция в 4 часа местно време. Той трябва да замине скоро след това.

    В съвместното им изявление пред пресата, Тръмп казава: "Всеки може да започне война, но само най-смелите могат да правят мир". Ким Ен-Ун заяви: "светът ще види голяма промяна".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини