Защо не трябва да убивате паяците у дома си (видео)

„Знам, че е трудно да бъдете убедени, но нека да опитам: Не убивайте следващия паяк, който видите в дома си.

Защо? Тъй като паяците са важна част от природната и нашата домашна екосистема, а и сами по себе си са полезни организми“, разказва в The Conversation ентомологът Мат Бертоне (Matt Bertone) от Университета на Северна Каролина.

Хората приемат жилищата си като безопасно убежище, изолирано от външния свят, но в тях може да съжителстват с многобройни видове паяци. Някои от тях попадат случайно, други са краткосрочни посетители. На някои видове дори  им харесват големите закрити помещения, където щастливо изживяват живота си и оставят многобройно поколение. Тези паякообразни обикновено се крият и почти всички, които срещате, не са нито агресивни, нито опасни. А може да са полезни като изяждат някои неприятни насекоми – а има и такива, които се хранят с други паяци.

„Колегите ми и аз направихме визуално проучване на 50 къщи в Северна Каролина, за да опишем кои членестоноги живеят под нашите покриви. Всяка къща, която посетихме, бе дом на паяци. Най-често срещаните видове, с които се сблъсквахме, са паяците от семейство Theridiidae и семейство Pholcidae, разказва Бертоне.

 

Паяците са хищници, способни да ядат всичко, което могат да хванат, но също така редовно улавят неприятни вредители и дори насекоми, носещи болести – например комари. Има дори един вид скачащ паяк, който предпочита да се храни с натъпкали се с кръв комари в африканските домове. Така че убиването на паяк не само отнема живота му, но може да отстрани един важен хищник от вашия дом.  

Естествено е да се страхувате от паяци. Те имат много крака и почти всички са отровни – въпреки че по-голямата част от видовете имат твърде слаба отрова, за да предизвика проблеми при хората, ако въобще могат да проникнат в кожата ни техните зъби.

Дори самите ентомолози могат да станат жертва на арахнофобията. Някои от биолозите, които изследват паяците, преодоляват страха си, като наблюдават и работят с тези очарователни същества. Ако те могат да го направят, можете и вие!

Паяците няма да ви нападнат и всъщност предпочитат да избягват хората. Ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас. Ухапванията от паяци са изключително редки. Въпреки че има няколко важни за медицината вида като черната вдовица (Latrodectus) и паяк-отшелник (Loxosceles reclusa), но дори и техните ухапвания са необичайни и рядко предизвикват сериозни проблеми.

Ако наистина не можете да понасяте паяк в къщата си, вместо да го убиете, опитайте се да го уловите и да го освободите отвън. Той ще си намери място някъде другаде и двете страни ще бъдат по-щастливи от резултата.

Но ако можете, е добре да имате паяци във вашия дом. Всъщност това е нормално. И честно казано, дори да не ги виждате, те пак ще бъдат там. Затова помислете, когато срещнете следващия паяк.  

„Живей и остави другите да живеят!"

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини