В града на българското слово ботевци заучават родопски раздумки

Изображение 1 от 6

    В града на българското слово ботевци разучаваха родопски раздумки. Клубът „Етнография” към Езиковата гимназия „Хр. Ботев” избра Банскоя за да се докосне до писаното слово на нашата история и навлезе в дебрите на родопския диалект. Учениците разгледаха музея на Паисий Хилендарски – монахът, поставил началото на българската история и българското национално осъзнаване. Посетиха и къщата-музей на големия поет Никола Вапцаров. Слушаха вълнуващите му стихове, посветени на борбата за справедливост.

    Заедно с това клуб „Етнография” репетира спектакъл „Родопски раздумки”, като основна цел бе усвояването на реплики от родопския диалект.

    Постановката ще бъде представена в Кърджали.

    Не липсваха занимания тясно свързани с етнографските интереси на клуба. Бе разгледана етнографската експозиция в Радоновата къща в Банско. Посетен бе и килимарски цех в Костандово.

    Самите ученици демонстрираха умения в изработването на пана от напластена вълна, техника с вековна история. Заниманията бяха под ръководството на преподавателката Мария Митрева.

    Мероприятияйд бяха част от проекта „Приятели”, в рамките на процедурата по предоставяне на безвъзмездна финансова  помощ „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и / или търсещи или получили международна закрила” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г. ”. Проектът е на Сдружение Училищно настоятелство „Хр. Ботев” в партньорство с Община Кърджали.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини