Клуб „Етнография” на Езиковата в дълбините на родните мистерии

Изображение 1 от 6

    Клуб „Етнография” на Езиковата гимназия в Кърджали предприе пътуване в дълбините  на родните мистерии: от тракийските съкровища и Орфизма до изображенията на Христос като „космонавт” и най-значимите християнски храмове. Не бе пропусната и обителта на пророчицата Ванга – феномен, впечатляващ света и днес.

    Пътуването се извършва по проекта „Приятели” в рамките на процедурата по предоставяне на безвъзмездна финансова  помощ „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г.”.Проектът е на Сдружение Училищно настоятелство „Христо Ботев” в партньорство с Община Кърджали. Изпълнител  е туристическа агенция„ЕМС  BG”-Кърджали.

    Целта е създаване на социални компетенции. Социална адаптация чрез запознанство с културно-историческото наследство на българските земи. Една от празнините, които учениците от малцинствата трябва да преодолеят с цел успешна интеграция, е липсата на съпричастност към културно историческото наследство по българските земи. Споделянето на общо познание за миналото е един от механизмите за вътрешна консолидация на общността. Непознаването му от отделни групи е сериозна предпоставка за тяхната изолация.

    В първия ден от своето пътуване учениците от клуб „Етнография” на Езикова гимназия „Хр.Ботев” се запознаха с експозицията на Националния исторически музей, за да придобият представа за общата картина на историческото минало на България. Екскурзовод  представи пред групата основните експозиционни зали и епохи в развитието на българските земи.

    Бе разгледана и Боянската църква. Внимание бе обърнато на предренесансовия реализъм на стенописите, изпреварил с близо век творбите на Ренесансовите майстори на четката в Италия. Посетени бяха знакови места на християнската култура.

    Учениците разгледаха комплекса Рупите, където е живяла и е погребана пророчицата Ванга. Запознаха се с църквата, издигната с нейни средства, както и с дома, който е обитавала. Те изслушаха беседа за комплекса и за живота на пророчицата. Запознаха се и с изложбената зала, с експозиция посветена на живота ѝ.

    Група „Етнография” посети също Роженския манастир. Учениците разгледаха храма „Рождество Богородично”. Влязоха в манастирския комплекс и изслушаха беседа. Поклониха се и на гроба на воеводата Яне Сандански в близост, като получиха знания за десетилетните опити да се посегне на българската история на Македония.

    Време бе отделено за разглеждане на Мелник, град със 70 църкви.

    Бе посетена уникалната църква „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат” в село Добърско. Храмът датира от 1122 г. Запазени са изцяло стенописите от 17 век. Сред тях са и изобразяващи Христос композииции в тела, наподобяващи ракетни кораби. Бе поднесена беседа от професионален екскурзовод.

    В с. Баня децата посетиха реставриран хамам, който се е снабдявал с минерална вода от тукашните извори.

    Учениците имаха възможност да се разходят и с теснолинейката от гара Банско до крайна гара Добринище. За всички тях това бе неповторимо преживяване.

           Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини