Къде в мозъка са духовните преживявания

    Учени от Йейл идентифицираха вероятното местоположение на духовните преживявания - чувството за връзка с нещо по-голямо от теб, съобщи ScienceDaily.

    Активността в теменната кора (паратиалния кортекс), част от мозъка, която е свързана със съзнанието за себе си и другите, както и за обработката на вниманието, се повтаря сред хора, преживели различни духовни преживявания, според проучването, публикувано онлайн в списанието Cerebral Cortex.

    "Духовните преживявания са състояния, които могат да имат дълбоко въздействие върху живота на хората", разказва Марк Потенца (Marc Potenza), професор по психиатрия от Университета Йейл. "Разбирането на невронните основи на духовните преживявания може да ни помогне да разберем по-добре ролите им в устойчивостта и възстановяването от психичното здраве и пристрастяващите разстройства".

    Духовните преживявания могат да бъдат в същността си религиозни или не, като усещането за единство с природата или чувството за общност по време на спортни събития.

    Изследователитер от Йейл и Института Spirituality Mind Body към Колумбийския университет интервюирали 27 възрастни, за да съберат информация за минали стресови и релаксиращи преживявания, както и за свои духовни преживявания. След това участниците преминали  fMRI сканирания, докато слушали за пръв път записи въз основа на личните им преживявания. Въпреки че индивидуалните духовни преживявания се различават, изследователите отбелязват сходни модели на активност в теменната кора, докато участниците преживяват събитията в записите.

    Потенца подчертава, че вероятно и други области на мозъка участват във формирането на духовните преживявания. Методът може да помогне при бъдещи изследвания на духовните преживявания и въздействието им върху психичното здраве, добавя професорът.

    Източник: nauka.offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини