Европарламентът одобри засилена защита срещу дъмпинга

Европейският съюз може вече да се предпазва по-добре от несправедливо нисък внос и да се бори по-ефективно срещу социалния дъмпинг според одобрения от евродепутатите закон вчера, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Този закон има за цел да предпази ЕС от несправедливи практики от държави извън ЕС и да допълни наскоро приетите правила за борбата с дъмпинга от трети страни, които силно се намесват в икономиката му.

Какво е новото

- ЕС ще може да налага по-високи тарифи на дъмпингов или субсидиран внос;

- разследванията на антидъмпингови дела ще бъдат значително по-кратки;

- разходите на промишлеността на ЕС, произтичащи от международните споразумения в областта на труда и околната среда, ще бъдат отразени в изчисляването на митата;

- малките и средните предприятия ще получават помощ, за да се справят с процедурата;

- всички продукти, пристигащи в ЕС, ще бъдат стриктно контролирани от момента, в който разследването е съобщено, до неговото фактическо начало и ще бъдат регистрирани, за да се избегне складирането.

Новият закон влиза в сила, след като бъде официално одобрен от съвета и се публикува в Официалния вестник на Европейския съюз.

ЕС в момента актуализира законодателството си за търговска защита от 1995 г., за да се противопостави на нелоялните търговски практики в държави извън ЕС и за да отговори на променящите се потребности на европейските фирми, работници и потребители.

Според новия текст ЕС ще може да налага по-високи мита на дъмпингов и субсидиран внос. Законът също така позволява да се прилага по-строго тълкуване на така нареченото правило за по-ниско мито, според което компетентните власти могат да прилагат по-ниски мита, в случай че това е достатъчно, за да се отстрани вредата от нелоялен внос.

Европейските търговски правила за първи път в света ще изискват от партньори извън ЕС да отговарят на международни социални и екологични стандарти. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини