Можете ли да откриете лъжеца на снимката?

Може ли да откриете в тълпа кой обича да лъже? Според нов доклад на изследователи от Университета в Рочестър, Ню Йорк, съществуват особени (неволни) движения и особености на лицето, които ни показват лъжеца, разказва Роузи МакКол (Rosie McCall) от IFLScience.

Екипът използва комбинация от големи данни (big data), технология за машинно обучение и автоматизиран софтуер за анализ на характеристики на лицето, за да идентифицира различията в лицевите и словесните особености между хората, които лъжат, и хората, които казват истината.

Доброволците са наети от Amazon Mechanical Turk и разделени на двойки. Общо са събрани 151 двойки и 1,3 милиона кадри с изражения, които екипът да анализира.

На единия човек от двойката е дадена ролята на "разпитващ", а другият е "описващ". Преди да навлезе в същността на експеримента, разпитващият задава на описващия серия от основни въпроси (на които се очаква да отговарят искрено). Например "какво носехте вчера?" или "Колко е 14 х 4?" Тези въпроси са, за да се улавят индивидуалните различия в поведението, когато се говори истината, и след това са използвани за изграждане на персонален модел за всеки описвач.

След това на описващите са връчени картини, които да проучат и запомнят, които те по-късно трябва да опишат на разпитващия - като някои хора са инструктирани да кажат истината, а други - лъжата.

За да се подберат определени мимики например повдигнати вежди се използва автоматизиран софтуер за анализ на чертите на лицето. След това с машинно обучение изследователите обединяват определени поведения, така че да бъдат съставени модели с характеристиките на лицето, които показват кой лъже и кой казва истината.

Какво бе открито?

Най-показателно за лъжците е т. нар. "усмивка на Дюшен" (демонстрирана от Нийл Патрик Харис по-долу). При нея два комплекта мускули - на очите и устата се свиват и изразяват удоволствие, твърдят изследователите. Тоест, лъжецът се радва, че лъже някой.

Екипът също така забелязва, че хората, които разказват истината, обикновено леко свиват очите си - вероятно защото се съсредоточават, за да си припомнят всички подробности - за разлика от лъжците, чиито устни мускули също не се свиват.

Но тези резултати няма да ви направят по-добър лъжец. Усмивката на Дюшен ангажира "мускули на бузите, които не можете да контролирате," обяснява Ехсан Хоуг (Ehsan Hoque), доцент по компютърни науки.

Мислите ли, че можете да разкриете лъжците? Вижте сами във видеоклипа долу.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини