Язовир „Пловдивци“ ще реши съществени проблеми с водозахранването в област Смолян

Изображение 1 от 5

    Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, областният управител Недялко Славов, инж. Мариана Куюмджиева – държавен експерт в отдел „ВиК инфраструктура“, дирекция „Водоснабдяване и канализации“, инж. Мариян Николов – управител на ВиК ЕООД-Смолян, Димитър Митев – представител на строителите, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов и представители на електроснабдителното дружество проведоха инспекция на място на язовир Пловдивци, където бяха обсъдени и намерени решения по някои проблематични точки.

    Съоръжението има капацитет да захранва поне две общини, като задоволи, както битовите, така и икономическите нужди на населението в района. Язовирът вече е пълен и до края на лятото ще бъде въведена в експлоатация пречиствателната станция. Протича прединвестиционно проучване за реконструкцията на съществуващата водопроводна мрежа, за да няма големи количествени загуби при преноса и да се запази до потребителите високото качество на пречистената вода от язовира. Очаква се до края на годината да има решение и водопроводът да бъде обновен в рамките на следващите две-три години. Неговата дължина е 27 км и минава през общинските центрове на Рудозем и завършва в Мадан.

    В Областна администрация Смолян заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова и областният управител Недялко Славов проведоха работна среща с ръководството на ВиК ЕООД – Смолян и кметовете на общините Смолян, Рудозем, Златоград и Чепеларе, на която обсъдиха възможностите за инвестиции във ВиК отрасъла в областта. Във връзка с Втория воден цикъл на Смолян, инж. Мариян Николов уточни, че ВиК ЕООД – Смолян е подала своето проектно предложение в предвидения срок – до 22 май тази година.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини