Кметът Хасан Азис удостои с награди педагози и културни дейци

По случай  24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди изявени учители, директори на учебни заведения, дейци на културата, работещи в сферата на музиката, театъра, изобразителното изкуство и литературата.

За предучилищен етап на образование бяха отличени Здравка Атанасова-учител в ДГ „Баба Тонка“, Екатерина Гичева-учител в ДГ „Чайка“ и Евелина Димитрова-учител в подготвителна група в ОУ „П. К. Яворов“.

За  учители от начален етап на образование признание получиха преподавателката  в СУ „Йордан Йовков“-старши учител в учебното заведение Еленка Андреева и Тинка Хорсикян-старши  учител в начален курс в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Кърджали.

Още двама учители този път в прогимназиален етап на образование получиха награда от кмета на община Кърджали. Това са Снежа Сиракова –прогимназиален учител в СУ „П. Р. Славейков“ и Кирилка Пенчева-старши учител в прогимназиален етап в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ с. Рани лист.

В гимназиален етап на образование бяха отличени  преподавателката в СУ „Отец Паисий“ Кърджали Звезделина Гечева и  старши учителя по Химия и опазване на околната среда в ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали Здравка Дунгова.

Признание за своята работа получиха и Антония Грозева-старши учител в ЦПЛР-ОДК, ръководител на клуб по фотография „От черно до бяло“ и Ферди Сали-старши възпитател в ЦПЛР – Комплекс ученически общежития „Родопи“ Кърджали.

Трима  директори на учебни заведения в общината също бяха наградени по време на тържеството в комплекс „Меаца“ по повод 24 май-Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това са Нурие Сали-директор на ДГ с. Костино, Даниела Павлова –директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ с. Рани лист и Ангел Спасов-директор на СУ „Владимир Димитров-Майстора“.

За  цялостен принос в развитието на журналистиката с плакет с лика на „Св. Св. Кирил и Методий“ бе отличен доайенът сред кърджалийските журналисти, писателят-сатирик Тодор Мухтаров, който през тази година навърши 90 години.

За обогатяване културата на национално ниво, чрез изявите си в страната и чужбина с плакет лика на светите братя бе удостоен и председателят на Дружеството на художниците  в Кърджали Владимир Чукич. Той е реализирал десетки  самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Германия. Негова „запазена територия“ са графичните техники и рисунката, които го правят не само известен и разпознаваем, но и печелят респект.

Наградата за литература и за изключителен принос за обогатяване културата в община Кърджали бе за поета и писател Венцислав Стайков. С плакет бе отличен  и Божидар Георгиев за постигнати високи творчески успехи в театралното изкуство, а за музика Христина Чаушева.

Признание и плакет получиха и още трима дейци на културата. Това са Галина Деликирева за доказан принос и повишаване авторитета  и обществената значимост на РБ „Н. Й. Вапцаров“, Йърдъз Юсуф – читалищен секретар в с. Стремци – за постигнати високи успехи в развитието на читалищната дейност и Валерия Сариева – за постигнати високи резултати в научната и популяризаторската дейност на музейното дело.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини