Ракета на руската армия е свалила малайзийския самолет, смята следствието

Зенитният комплекс "Бук", с който през лятото на 2014г. над Източна Украйна, е свален малайзийски пътнически самолет, е пристигнал в Донбас от 53-та  зенитна ракетна бригада на руската армия, разположена край Курск. Това е заключението на обединената разследваща група, разпространено в четвъртък.
 
Следователите са убедени, че установката е потеглила от Курск на 23 юни 2014г., спряла е в Милерово в Ростовска област, след което е влязла на украинска територия.
Освен това следствието обяви, че е съкратило от стотина на около 30 лицата, проверявани за непосредствена връзка със стрелбата, при която загинаха всичките 298 пътници и екипаж на малайзийския боинг.
 
"Всички машини в конвоя, съпровождал ракетната система, са принадлежали на руските въоръжени сили", заяви днес Вилберт Паулисен, ръководител на националната криминална полиция на Холандия. Той допълни, че следствието е във финалната фаза и колегите му са напреднали значително в изучаването на всички обстоятелства около трагедията.
 
За това, че установката принадлежи на точно тази руска бойна част, съобщи през 2016 г. разследващата група BellingCat, която използва публично достъпни източници и снимки от социалните мрежи. Нейният екип посочи и номера 332 на зенитния комплекс. Русия не признава нито едно от досегашните заключения, включително защото не е допусната до разследването. Когато Съветът за национална сигурност на Холандия, разследващ причините на гибелта на холандски граждани в катастрофата, посочи употребата на ракетен комплекс руско производство, от външното министерство в Москва казаха, че това е опит за предубедено заключение.
 
Концернът "Алмаз-Антей", производител на комплексите "Бук", също опитва да опровергае версията за пряко участие на руската армия. През 2015 г. държавната компания проведе експерименти, при които взривяваше челната част на самолети боинг, за да докаже, че пораженията върху отломките от полет МН17 са различни.
 
"Не обвиняваме руснаците за случилото се и не сме против тях. Смятаме, че виновни за смъртта на нашите близки са руската държава и нейните лидери", се казва в открито писмо на роднини на загиналите на 17 юли 2014 ., публикувано днес от "Новая газета".
 
В него те казват, че "всички доказателства сочат в тази посока" и че се надяват един ден холандският съд да посочи поименно виновниците. "Но не можем да отречем, че над предстоящото световно първенство по футбол в Русия е надвиснала сянка. Болезнено осъзнаваме мрачната ирония на това, че руските лидери, които ще твърдят, че посрещат света с отворени обятия, са същите, които в крайна сметка са виновни за това, че разтърсиха нашия собствен свят. И това са лидерите, които системно се опитват да скрият истината и да избегнат отговорност за онзи смъртоносен ден през юли 2014 г."Като посочват, че са били изкушени да реагират с омраза, подписалите се казват, че правят ясна разлика между руския народ и лично отговорните за трагедията. Но те също така споделят, че са отвратени от лавината от лъжи, която се излива по случая от руските държавни и частни медии, сътрудничещи с държавата в една злобна и отвратителна кампания.
 
"Знаем, че всички държави, включително нашите, се случва да прикриват истината и понякога да разпространяват лъжи. Но наистина ли руснаците искат да живеят в страна, в която истината вече не съществува? Вероятно някои от вас, които четете тези редове, вече се съмнявате, че ние изобщо съществуваме и смятат, че този текст е манипулация?"
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини