Съдът отстрани от длъжност Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжносткмета на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова. Искането за отстраняването им бе внесено от прокуратурата на основание, че Иванчева продължавала да упражнява правомощията си на кмет, като пращала документи от ареста до общинската администрация.
 
По този начин преди дни тя уволнила заместника си Румен Русев и назначила за временно изпълняващ кмет на „Младост” пиара на района Петър Кърджилов. Съдът призна, че съществува законова празнота относно казуса, но че не може обвиняем да има законовото право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Румен Русев. 
 
Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров бяха арестувани преди повече от месец. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи.
 
Въпреки че се намира в ареста от 17 април, едва тази сутрин прокуратурата поиска Иванчева да бъде отстранена от поста. Причината - тя продължавала да изпълнява правомощията си на кмет и преди дни издала от ареста заповед за уволнение на заместника си Румен Русев. На негово място Иванчева поставила пиара на район „Младост” Петър Кърджилов.
 
Според прокурора по делото Илиян Рангелов по този начин Иванчева упражнила натиск над свидетел по делото. "Поискахме отстраняване, за да не се пречи и да не се влияе на разследването, да не се въздейства върху свидетели, защото беше уволнено от нея със съответна заповед лице, определено за неин заместник - свидетелят Румен Русев, който е свидетелствал по делото и неговите показания не са в нейна полза", обясни Рангелов.
 
"Самото действие, което се предприема, аз считам, че е достатъчно заплашително към това лице. А да не говорим към всички останали, които са разпитани и предстои да бъдат разпитани", допълни той.


Съдия Иво Хинов призна, че по казуса има законова празнота. По закон Иванчева може да бъде отстранена само при влязла в сила присъда, поради продължително заболяване или неоснователно продължително отсъствие. Съдът обаче уважи искането на прокуратурата, че не може обвиняем да има законовото право да уволнява свидетели по делото.

Съдът обаче отстрани от длъжност и заместничката Биляна Петрова, въпреки че единственият документ, който тя е изпратила от затвора, е молба за отпуск. Според Рангелов обаче това било индикация, че тя също иска да изпълнява правомощията си.

"Фактът, че желае да прекъсва и да започва отпуска, това е индикация, че тя желае да упражнява властта си и функциите, които има като зам.-кмет. Ако отстраним кмета, съвсем нормално е тя да стъпи като кмет", поясни прокурорът.
Преди делото Иванчева заяви, че е получила писмено становище от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.
 
"Имам специално становище от Елен Герджиков, че имам право да си освобождавам и назначавамзаместник-кметовете, което си е официално и легално. Аз съм лицето, което ще си сформира екипа по принцип", каза Иванчева.

Съдията и прокурорите по делото не се наеха да коментират дали заповедите на Иванчева от ареста са легитимни. Според Елен Герджиков тя може да издава единствено препоръки към временно изпълняващия кмет на района Владимир Клисуров.
 
"Тя има право да даде разпореждания на Владимир Клисуров, който да направи това. След избора на Клисуров за временно изпълняващ само той може да подписва заповеди за назначаване и уволняване в района", разясни Герджиков.
 
Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини