Председателят на парламента поздрави Кърджали за 24 май, кметът награди отличници

Изображение 1 от 6

    Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Кърджали за празника на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май. В подножието на Паметника на освободителите Караянчева поднесе прочувствено слово. Тя определи присъстващите на тържеството кърджалийци като бранители на българския книжовен език и култура. Посочи,че за някои 24 май навява ехо от първия учебен звънец, трепети от ласкавата длан на първата учителка, строфите от химна Върви народе възродени. Тя определи днешния ден като празник на вдъхновението. Няма друга дата , която така да ни зарежда, подчерта председателят на парламента.Тя припомни,че ние българите празнуваме от 200 г. празника на равноапостолите Св.св.Кирил и Методий и тяхното епохално дело. Тук са хора не просто просветители, а мисионери. Невежеството на една нация винаги излиза по-скъпо, подчерта Цвета Караянчева. Тя призова дейците на просветата и културата да съхранят своя устрем за полет, да пазят ревниво кладенеца на знанието, от които пият нашите деца.

      Градоначалникът Хасан Азис също отбеляза в словото си, че 24 май е най-светлия и български празник. Този ден ни напомня, че сме неделима част от световната цивилизация. Това е най- необикновения български ден, в който вървим заедно след величавия химн, химна на словото, каза още кметът на Кърджали. Този ден е празник на духа, на достойнството на нацията и на традицията.Щ ом словото ни е живо ,жив е и духът ни, посочи градоначалникът. Той бе категоричен,че в словото е силата.Хасан Азис пожела на добър час на абитуриентите и ги призова никога да не забравят българското училище. Бъдете със заслужено национално самочувствие, каза още Хасан Азис.

     За 14 поредна година кметът връчи награди на изявени ученици от първи до дванадесети клас. Награди имаше и за фолклорен състав и ученици-радиожурналисти. Бяха връчени и стипендии на абитуриенти, приети във висши учебни заведения. Всяка от тях е на стойност една минимална работна заплата.  До сега 29 отличници в Кърджали са били степендианти на общината. Тази година това ще са Милица Гечева,  Цветелина Карамфилова и Ета Мехмедали.

      По традиция стипендии връчи и Ротари клуб Кърджали. Предзидентът Бахар Палова от името на клуба отличи Петър Каменов,  Мариан Мюмюн, Йоанна Димитрова и Стефан Михалев.

    На тържеството присъстваха народния представител Адлен Шефкед, областният управител Никола Чанев, енорийският свещеник Отец Петър, районният мюфтия Бейхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, началникът на РУО Гроздан Колев и др.

    От името на общественици и институции бяха поднесени венци и цветя на признателност.

    Празникът започна с шествие на представителни групи на училищата от общината. Те бяха предвождани от Гвардейския отряд на Езиковата гимназия и мажоретките от „Отец Паисий”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини