Зрелостниците пишат по вариант 1 на втората матура

Дванадесетокласниците пишат по вариант 1 на втората задължителна матура.

В 6.30 часа тази сутрин в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 1 от два възможни, съобщи БНР.

Втората задължителна матура е по предмет по избор.

Зрелостниците могат да избират между 13 предмета - математика, биология, география, история, физика, химия, философия и чужди езици, между които английски, немски, френски, испански, италиански и руски език.

Изтегленият вариант 1 важи за изпита по всичките 13 предмета.

По всеки от предметите дванадесетокласниците трябва да отговарят на въпроси както с избираеми, така и със свободни отговори.

По предметите история, география, философия и чуждите езици се изисква учениците да създадат и текст. По математика учениците трябва да решават задачи.

За втора година изпитът на дванадесетокласниците се провежда в три модула, така че да се намалят възможностите за преписване и за изтичане на информация.

Припомняме, учениците от професионалните гимназии могат да не се явят на втората матура. Законът за предучилищното и училищното образование позволява учениците от професионални гимназии да получат като оценка в дипломата си средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Втората матура започна в 8 часа и е с продължителност от 4 астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности разполагат с 6 часа.

Според изискванията зрелостниците трябва да заемат местата си най-късно до 07.45 ч. и да пишат с черен химикал.

Очаква се днес на ДЗИ да се явят над 55 000 ученици.

Днес се провежда и националното външно оценяване на седмокласниците по математика. Изпитният вариант ще се изтегли в 9 часа. Изпитът на децата започва в 10 часа.

Малката матура е в два модула. Очаква се на изпита по математика да се явят над 57 000 седмокласници.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини