Стачки и демонстрации блокират Франция

По призива на девет синдиката днес е третият национален ден на протести от идването на власт на президента Еманюел Макрон. Стачки и демонстрации са планирани в цялата страна. Те са срещу плановете на правителството да съкрати 120 000 държавни служители до 2022 г. и замразяването на индекса за изчисляване на заплатите им, както и отлагането с една година индексирането на щатните таблици.

Между 130 и 140 демонстрации са насрочени в цялата страна, а синдикатите са отправили съвместен призив за стачки в училищата, обществените услуги, енергийния сектор и въздухоплаването.

Профсъюзните организации критикуват плановете на правителството, които според тях представляват посегателство срещу статута на държавния служител чрез намаляване на социалния диалог, все по-масовото използване на нещатни служители, насърчаване на преместването на друга работа, включително насочване към частния сектор.

В протестното шествие в Париж ще участват ръководителите на най-големия френски синдикат, Обща конфедерация на труда (CGT), на "Форс увриер" (Force Ouvriеre - "Работническа сила") и на Френската демократична конфедерация на труда CFDT - за пръв път заедно от 2010 г., когато бяха големите протести срещу пенсионната реформа.

Персоналът от болниците и социалните услуги ще демонстрира с искане за по-добри условия на труд и повече нови назначения, без да бъдат нарущени здравните грижи за болните. 

С 20% ще бъдат намалени планираните за днес полети на парижкото летище "Орли", в източния град Лион и в югоизточния пристанищен град Марсилия.

Призивът за стачна мобилизация днес се очаква да наруши работата на детските ясли и началните училища, с изключение на частните.

В енергийния сектор протестът може да доведе до намалено производството на електроенергия и временно спиране на тока за някои потребители.

Очаква се  към протестните шествия на държавните служители да се присъединят и железничарите от френската национална жп компания SNCF. Днес започва единайсетият етап от техните двудневни стачки на всеки пет дни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини