„Галъп“: Половината българи имат проблеми с пълния и краткия член

Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член, коментират от "Галъп“ на базата на данни от редовното си месечно изследване, направено от 11 до 18 май сред 816 души, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Социолозите са задали въпроса как е правилно да се напише: „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“, като е даден и възможен отговор „И двете са верни“.

53 на сто знаят, че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16 на сто), или се надяват и двете да са верни (15 на сто), или пък признават, че не знаят (16 на сто).
 
Оказва се, че младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61 на сто сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38 на сто.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

По отношение на другата традиция по това време на годината – абитуриентските балове  – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. 56 на сто се изказват негативно, а 27 процента – позитивно; останалите се колебаят. Младите обаче по-скоро го харесват.
 
И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре  – 53 на сто се съгласяват с това мнение, а 35 процента не се съгласяват. Останалите се колебаят.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дядо Щукар -зоополицай
    1 0
    21:42, 22 май 2018
    Какви са тия глупости бе обикновено ЧЛЕНА е къс или дълъг зависи от мъжа Кзват че негрите били надарени с по глеми членове Так че не става ясно защо ЧЛЕНА трябва да е пълен или кратък Това пък за краткото изобщо не върви

Още новини

Последни новини