Пет начина да проверите кой ви проследява онлайн

Обичате ли да сърфирате в интернет? А приемате ли като преобладаващото мнозинство от интернет потребителите, рекламата и проследяването в мрежата като начин на живот?

Навярно сте чували поговорката: „Ако не си плащаш за продукта, то тогава ти си продуктът“. А в ерата на интернет услугите и медиите това е по-вярно от всякога. Намирането на кой и какво ви проследява докато сте онлайн, обаче не е лесно, но има няколко сайтове и разширения за браузърите, които могат да ви дадат някаква яснота, смятат от Make Use Of.

1. Panopticlick

Panopticlick е един от първите сайтове, които трябва да се проверят. Той анализира текущата настройка на браузъра ви, включително добавки и разширения, за да открие колко тракера проследяват работата ви в браузъра.

Опцията Electronic Frontier Foundation (EFF) на сайта е още една стъпка, която ви дава още информация. Ако я изпълните, сайтът ще уточни уникалните характеристики на конфигурацията, които правят браузъра ви по-забележим сред проследяващите данни.

Отидете на сайта Panopticlick и натиснете оранжевия бутон “Test Me”. Изчакайте анализът да завърши. Не забравяйте, че ще имате различни нива на проследяване в зависимост от добавките и разширенията ви.

2. Am I Unique?

Това е друг сайт, който може да посетите, той е с фокус върху уникалния пръстов отпечатък, който предава браузърът ви. Браузърите са сравнително уникални и това се използва, за да ви идентифицират онлайн.

Am I Unique създава пръстов отпечатък на вашата система и я добавя към собствената си база данни, добавяйки четиримесечна "бисквитка" към вашата система. Ако решите можете да се върнете на сайта след няколко седмици и да разгледате промените в отпечатъка на браузъра си и да видите дали той е станал повече или по-малко уникален.

Посетете сайта “Am I Unique” и натиснете бутона “View My Browser Fingerprint”.

 

Изчакайте анализът да приключи, след което проверете резултатите си. Ако искате периодично да анализирате данните, отидете в таба “My timeline” от колоната в ляво. Изтеглете добавката за браузъра си (има поддръжка за Chrome и Firefox) и периодично проверявайте за промените.

3.  Disconnect

Disconnect е разширение, което ви позволява да визуализирате и блокирате невидимите тракери, които ви следят. Това може да ускори зареждането на уеб сайтовете с 27%. Браузърите, които се поддържат са Chrome, Firefox, Safari и Opera.

4. Lightbeam

Lightbeam е друго полезно разширение, което визуализира онлайн тракерите, ще видите една изключително заплетената мрежа от тракери между отделните сайтове, които посещавате. За съжаление Lightbeam е налице само за Firefox.

5. Trackography

Trackography е проект с отворен код, който има за цел да вдигне воала върху световната проследяваща индустрия, като визуализира огромния брой тракери, които ни проследяват в интернет. Можете да използвате Trackography, за да проверите:
- Кои компании ви проследяват.
- Страните, които хостват сървърите на тези компании за проследяване.
- Страни, които хостват сървърите на сайта, който разглеждате.
- Страните, които са домакини на мрежовата инфраструктура, и имат достъп до тези медийни сървъри и компании за проследяване.
- Допълнителна информация за това как фирмите за проследяване обработват вашите данни по отношение на техните политики за поверителност.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини