Старинна родопска сватба откри празникът на Момчиловци

Изображение 1 от 6

    С откъс от старинна родопска сватба, възстановена от самодейците от читалище „Светлина“ беше открит за 27-и път празникът на село Момчиловци. Кметът Сийка Суркова посочи, че този празник е най-скъп, защото е свързан с духовността на населеното място и всеки се връща в бащината си къща. Тя пожела на гостите и жителите на Момчиловци добро настроение, положителни емоции и да тачат все така традициите и духовността.

    От името на кмета Николай Мелемов, заместничката му Венера Аръчкова поднесе поздравителен адрес. В него се казва“ „ За мен е удоволствие и чест да Ви поздравя с празника на селото. Като кмет на община Смолян съм горд, че в последните години Момчиловци прослави родопските традиции, обичаи и вяра, всепризнатото родопско гостоприемство и не на последно място дълголетието на родопчани, не само в страната ни, но и в света. Радвам се и за това, че виждам пред себе си много младежи и техните семейства. Те дават жива сила на селото и редом със своите по-възрастни роднини създават уникалния дух на Момчиловци.

    Поздравявам Ви и с предстоящия храмов празник на 21 май на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, която чества 182 години от построяването си. Всички знаете историята за нейното изграждане – с всеобщи сили жителите на селото са построили храма за по-малко от 40 дни.

    Пожелавам Ви винаги да сте така единни и непоколебими !”, се казва още в поздравителния адрес на Мелемов до жителите на Момчиловци. Пред жителите и гостите на селото се изявиха децата от училището и детската градина. След като бяха изпратени абитуриентите, всички се хванаха на наборното хоро на 50-годишните юбиляри. По традиция те оставиха дар за селото – финансираха осветлението, помпата, разкрасяването и на фонтана в центъра на селото, чиято конструкция се ремонтира от Кметството със средства от дарения. Така след повече от 15 г. в парка на Момчиловци отново има шадраван.

    За доброто настроение по време на празника се погрижи оркестър „Тракийско настроение“, а в късните часове имаше атрактивно огнено шоу. И вместо заря, тази година името на Момчиловци беше изписано с огнени букви. Празникът на селото уважиха още депутатът Дора Янкова, зам. -областният управител Владимир Гърбелов, председателят на Общинския съвет инж. Димитър Кръстанов, общински съветници, гости от Ксанти и др.

    Празникът се организира от община Смолян, кметство Момчиловци, читалище „Светлина“ и много дарители. Празниците на Момчиловци продължават до 26 май, а програмата е наситена с много събития.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини