Ротарианци събраха 12 659 лена на благотворителна вечер, средствата са за ОДК и болницата в Ардино

    Ратарианци събраха 12 659 лева на благотворителна вечер в комплекс „Кърджали” снощи. В първата от поредицата Орфееви вечери, организирана от Ротари клуб Кърджали бяха дарени 7679 лева за Общински детски комплекс и 3000 долара на общинската болница в Ардино.

     Благотворителната вечер премина под мотото „Общински детски комплекс-сцена на детското творчество”. Организаторите отбелязаха,че със събраните средства ще се обнови концертната зала на ОДК , където талантливите деца на гр.Кърджали ще могат да творят и се изявяват в едни много по-добри и благоприятни условия.

      На първата Орфеева  вечер,  която поставя традиция за различни благотворителни каузи на ротарианците от България, Турция и Гърция присъстваха клубовете от Комотини и Александруполис, Гърция, „Едирне”, ”Мимар Синан”-Одрин, ”Ердемит”-Бурса и Силиври,  Турция,  Харманли,  Самоков,  Велинград,  Пазарджик, Златоград,  Смолян,  Момчилград и Димитровград от нашата страна.

    Сред гостите бяха кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис,народната представителка Адлен Шефкед, асистент дистрикт гуверньорът на зона 9 Недялка Росенова и асистент дистрикт гуверньорът на зона 10 Благой Балутев.

     С Орфеевите вечери искаме да поставим фокуса на дарителски кампании върху децата,образованието и науката. Подрастващите ни съграждани заслужават подкрепата на цялата общност на града. От 15 г. съм член на Ротари клуб-Кърджали и се уверих,че в него безусловно се служи на обществото.Да помогнем за обновяването на концертната зала в ОДК. С тези думи към гостите се обърна президентът на Ротари клуб Кърджали Бахар Палова.

      В своето слово кметът инж.Хасан Азис изрази задоволството си, че е част от първото издание на Орфеевите вечери. Тези вечери имат особена мотивация, защото са насочени към нашите деца. Те обръщат внимание на институциите към проблемите на бъдните поколения. Градоначалникът призна, че се почувствал неудобно, че Ротари клубът повдига темата за концертната зала. Община Кърджали ще добави до една седмица необходимите допълнителни средства за обновяването на залата,обяви кметът. Той изрази също така задоволство от съвместните инициативи с ротарианци от Одрин и Комотини. Поздрави децата от трите страни за дългогодишното сътрудничество. Впечатлен съм от активността на президента Бахар Палова и другите членове на Ротари клуб Кърджали по отношение на децата, каза още Хасан Азис.Той припомни,че с решение на Общинския съвет преди години, когато Бахар Палова е била съветник се присъждат стипендии от 1 минимална заплата на деца, постигнали успехи на национални и международни олимпиади. Няма друг град в страната с подобна инициатива, посочи градоначалникът. Той бе категоричен, че Общината ще продължи да подкрепя инициативите в интерес на децата.

       Пастпрезидентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Нихат Йозташ припомни от къде тръгна проектът „Заедно на един мост”, поставил началото на приятелството на децата от Кърджали и Одрин. Негов инициатор е покойният вече художник с международна известност  Мустафа Аслар, родом от Кобиляне. През 2014 г.след посещение в Кърджали той предлага съвместни изложби на деца от Одрин и Кърджали. Нихат Йозташ призова към тях да се включат и деца от Комотини.

      Жана Катарополу от Ротари клуб Комотини веднага прие поканата и от своя страна прикани ротарианци и деца да гостуват в гръцкия град.

       Приветствия бяха отправени още от Харун Толат от Ротари клуб Едирне и от Сергиус Кадилис , президент на Ротари клуб Александруполис.

      Големия приятел на България Шабан Родоплу, президент на Ротари клуб „Ердемит”-Бурса изненада всички с чек за 3000 долара за общинската болница в Ардино.

      Голяма част от средствата в благотворителната вечер постъпиха от благотворителния търг и томбола. Всички рисунки и фотоси на децата от Кърджали и Одрин бяха откупени от ротарианци.

      Деца от ОДК имаха възможност да представят танци и песни.Свири и струнен оркестър от музикалното училище от Комотини.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини