Клубове пренасят изкуствения интелект на футболното игрище

Прогнозните анализи, базирани на големи данни, се превръщат в неразривна част от разработването на успешни стратегии в спорта. Тези подходи стават все по-автономни и биват описвани от представители на индустрията като изкуствен интелект (AI). Някои от най-известните футболни клубове в света вече имат AI отдели, които събират, обработват и анализират информация, за да подобрят всички аспекти от представянето на клуба – от продажбите до резултатите на терена.

Футболен клуб Бенфика, Лисабон е сред спортните организации, инвестиращи в изкуствен интелект. “През последните 8 години, събираме информация за всяко отделно докосване на топката, от всеки отделен играч. В момента разчитаме на 100 GPS устройства, следящи 100 променливи”, казва Жоао Копето от Бенфика. Той признава, че клубните експерти все още се опитват да открият как да се възползват максимално от събраната информация. Бенфика разчита на свързани преносими устройства, за да следи разнообразни физически дейности. Според Копето целта на интернета на нещата, е да осигури информация за играчите в реално време – физическото им състояние, риска от контузии, степента на представяне. Макар че, по думите му, технологията все още не успява да поддържа темпото на нуждите в съвременния футбол.

Експертите от Бенфика вярват, че изкуственият интелект е най-полезен в случаите, в които трябва да се изготвят прогнози. В света на футбола, това означава два пъти седмично, преди домакинска среща или гостуване – в национални първенства или европейски турнири.

Португалският клуб разполага със сложна вътрешна база данни, която непрекъснато се актуализира и развива. “Крайната цел е да се изготвят изчрепателни доклади за мениджърите, което ще им даде възможност да разработят печаливши стратегии на терена”, казва Нуно Маурисио от Бенфика.

Експертите признават, че все още липсва достатъчно информация, за да бъде обучен изкуствения интелект да избягва възможни пристрастия. По тази причина все още се налага намесата на човешки анализатори. В този случай става въпрос за различни модели на машинно учене. Специалистите от Бенфика са отдадени на идеята да създадат прогнозни анализи, базирани изцяло на изкуствен интелект.

Според Джонатан Фицпатрик от Нюкасъл Ютайтед, основното приложение на изкуствения интелект във футбола е да предсказва резултатите от двубоите и потенциалните контузии, но според него би могъл да си използва и за откриване на таланти. “Съвременният футбол е мулитимилионен бизнес. Клубовете биха искали да са нясно с дългосрочните перспективи за всеки отделен играч, за да могат правилно да инвестират средствата си”. Специалистите от Бенфика се опитват да прогнозират по-нататъшното кариерно развитие на играчите, изработвайки психологически профили за всеки от тях. И от двата клуба обясняват, че подобни прогнози ще се появят в бъдеще. Подходът, обаче, вече се използва в други индустрии при наемане на персонал. Изкуствения интелект филтрира кандидатите, на база информацията в автобиографиите им.

Експертите посочват един от най-големите проблеми, свързани със събирането на данни – поверителността. “Събирането на данни изисква съгласието на играчите или техните родители, в случай, че не се навършили 18”, казва Копето. Той подчертава, че събраната информация за играчите, принадлежи на самите играчи, но може да бъде споделена с друг клуб в случай на трансфер. “Бенфика спазва стриктно етичните норми”, казва той. Отборът няма намерение да търгува с данните, но би могъл да ги направи анонимни и да ги сподели с различни университети с изследователска цел.

Представители на Бенфика разкриват, че целта на част от методите за проследяване на спортните дейности, използващи интернет на нещата и изкуствен интелект, е да следят представянето на съперниците. Прогнозните анализи, базирани на изкуствен интелект, са навлезли и в комерсиалния аспект от управлението на футболните клубове. Това включва проследяване поведението на играчите по време на полувремената, преди и след срещата.

Източник: innovationobservatory.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини