Cambridge Analytica пресирали вота на определени групи избиратели през 2016

Един от подателите на сигнали за дейността на Cambridge Analytica, чиито разкрития разтърсиха технологичния свят във връзка със събирането на лични данни, заяви пред Конгреса, че компанията се е опитвала да обезкуражи и да демотивира избирателите от определени таргет групи в американското общество, предаде CNN.

Кристъфър Уили, бивш служител на Cambridge Analytica, посочи, че бившият президентски съветник Стив Банън е използвал консултантската фирма по време на изборите през 2016 г., за да окаже натиск върху вота на афроамериканското население.

"Господин Банън гледа на културната война като на средство за предизвикване на трайна промяна в американската политика. По тази причина г-н Банън нае SCL (Cambridge Analytica's parent company) като чуждестранен боен партньор, който да създаде арсенал от информационни оръжия, които той да разгърне срещу американското население." - разкри Уили.

На фона на трупащите се доказателства срещу щаба на Доналд Тръмп, неговият адвокат Рудолф Джулиани заяви, че спецпрокурорът по руската афера Робърт Мълър не може да повдигне обвинение срещу президента. От времето на Ричард Никсън позицията на американското правосъдно министерство е, че срещу действащия държавен глава не може да се повдигат обвинения. Тази теза обаче не е била подлагана на изпитание в съда.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини