Европа пише история в София. Преглед на печата

Пристигането на европейските лидери в София и историческата среща за Западните Балкани са водещите теми за вестниците в четвъртък.

"Всичко, което ще обсъждаме, има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има." Това драматично послание изпрати от София към лидерите на 28-те страни от Европейския съюз Доналд Туск. В изявление в Националния дворец на културата председателят на Европейския съвет представи на журналистите основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани. "Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация", каза още Туск. "Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове". Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. "Разбрахме, че ако се нуждаеш от помощ, ще трябва първо сам да си помогнеш. Трябва да използваме силата си за защита на трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценарии, когато да действаме самостоятелно. За нас това е предизвикателство, но на първо място трябват воля и решителност." Туск обясни, че на вечерята в "София тех парк" основната тема ще е цифровата икономика и той ще повдигне пред 28-те лидери два въпроса, засягащи готовността им да инвестират на европейско и национално ниво в иновации. Те се съдържат в писмото му от 15 май към лидерите: "Какво трябва да се стори на ниво ЕС за подкрепа и засилване на пробивите и иновациите с голям ефект?" и "Как ЕС да стане световен играч в сферата на т.нар. големи масиви от данни?". На този етап това ще е открит дебат без писмени заключения, но той трябва да помогне за решенията на Европейския съвет през юни. Председателят на Европейския съвет говори и за Западните Балкани, като изтъкна, че за пръв път от 15 години техните лидери се срещат директно с колегите си от ЕС. Ще обсъдим европейските перспективи за тези страни, инфраструктурната свързаност и връзките между хората, като това ще бъде фиксирано и в т.нар. Декларация от София, добави той." - в. "Дневник".

"Европейския елит се събра за неформалната вечеря в "София Тех Парк" в София. Премиерът Бойко Борисов и министър за българското председателство Лиляна Павлова посрещнаха един по един висшите държавници на европейските държави и на Европейския съюз, предаде Канал 3. Първа от лидерите на големите държави пристигна британският премиер Тереза Мей. Въпреки че бе обявено, че Италия, заради проблемите със сформиране на правителство, ще бъде представлявана от бившия министър-председател Силвио Берлускони, на срещата се появи президентът на страната Серджо Матарела. Берлускони обаче бе забелязан в София и влезе в кадър на протоколните снимки в столицата. В последния момент, пък се появи френският президент Еманюел Макрон. Срещата в зала "Джон Атанасов" е част от Програмата на лидерите и календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. В навечерието на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани те ще обсъждат възможностите пред иновациите и цифровизацията, сделката за ядрената програма на Иран и търговските отношения със САЩ. Утре предстои и гвоздеят на програмата - срещата на върха ЕС - Западни Балкани, на която лидерите от ЕС и региона ще обсъждат европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани с Общността." - в. "Стандарт".

"Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, но трябва да им покажем, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им, каза външният министър. "Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха "Европейски съюз - Западни Балкани" в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество". С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция "Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани", провела се в София. Министър Захариева посочи, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет не само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. "Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. От една страна, Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга - страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни", каза министърът. Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, посочи още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. Това ще стане с декларацията от Срещата на върха в София. "С нея ще се създаде дългосрочно сътрудничество със Западните Балкани", уточни първият дипломат на България и подчерта, че заключенията и ангажиментите в нея са подкрепени от всички държави-членки на ЕС. "Сега обаче ще е важно не просто да обещаем, а да изпълняваме, защото в противен случай разочарованието на хората от Западните Балкани ще е голямо", продължи тя." - в. "24 часа".

"Над 100 представители на гражданското общество приеха в София документ, с който призовават интеграцията на Западните Балкани да стане приоритет на ЕС, съобщиха от Европейския икономически и социален комитет. "Бъдещето на региона е европейско бъдеще", подчерта в изказването си преди конференцията г-н Лука Жайе, председател на Европейския икономически и социален комитет. "Убеден съм, че както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани няма друга алтернатива освен да правят непрестанни, трансформиращи и устойчиви стъпки към пълното членство." Икономиките на страните от Западните Балкани продължават да бележат растеж, но въпреки това страните от региона остават сред най-бедните в Европа. Според прогнозите пълното сближаване с жизнения стандарт на ЕС може да отнеме 40 години. Участниците препоръчваха, когато се прави оценка на изпълнението на критериите за членство в ЕС, да се оценяват социалното, икономическото и териториалното сближаване." - в. "Сега".

Вестниците отделят място и на модернизацията на армията.

"Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и актуализирания проект "Придобиване на нов тип боен самолет". Това съобщиха от правителствената информационна служба. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили. Инвестиционният проект "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС. Инвестиционният проект "Придобиване на нов тип боен самолет" предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението." - в. "Стандарт".

"Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4 млрд. лв., а за изтребител - 1,8 млрд. лв.". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешното заседание на министерския съвет, съобщи "Фокус". "Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия", обясни Каракачанов. По проекта за нов боен самолет става дума за 1,8 млрд. лв. разходи за 8 машини. Срокът за плащане е 10 години. "Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", обясни военният министър. Гласуваният днес проект от правителството ще бъде внесен за одобрение в парламента. "И се надявам, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания - който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен", заяви Каракачанов." - в. "Сега".

"Министърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита и противодействие на кибератаки и хибридни въздействия върху комуникационните и информационните системи и системите за управление на страната и въоръжените сили. Това е записано в проект за закон за киберсигурността, който бе приет от правителството днес. След като проектът бъде приет от Народното събрание, министър Красимир Каракачанов трябва да изгради способности за киберотбрана. Министерството на отбраната ще координира взаимодействието за киберотбрана с НАТО и ЕС, а съвместно с МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно упралвение (ДАЕУ) ще отговаря за планирането и реализирането на мероприятията по подготовка на киберотбраната и киберустойчивостта на страната в извънредно положение, военно положение или положение на война. Ще бъде създаден и киберрезерв, в който ще се използва научният и образователен потенциал на страната. Новият закон за киберсигурност разписва функции и на МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление за действие при киберкризи. Вътрешното ведомство си запазва правомощията по неутрализиране на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на информационната сигурност на стратегически важни обекти. Към Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще бъде създаден координиращ орган - Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се отчита пред Европейската комисия за предприетите мерки по защита от кибератаки. Съвет по киберсигурност към Министерския съвет пък ще се грижи за управление на системата за киберсигурност. Към отделните ведомства ще бъдат създадени екипи за реакция, които при инцидент ще се занимават с мониторинг на инциденти на национално равнище, ще подават сигнали за тревога или ще предупреждават за рискове и ще анализират инцидентите. За тези екипи има изискване да бъдат в тясно сътрудничество с частния сектор и доставчиците на електронни услуги." - в. "Дневник".

Традиционната вечеря ифтар при президента също е сред темите на всекидневниците.

"Вечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. Приемам я и за символ на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и политика на протегнатата ръка". Това заяви президентът Румен Радев на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на държавния глава на вечерята ифтар е израз на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
Специален гост на тържественото събитие беше председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. "Знам, че както в София, така и в прекрасния център на Сараево един до друг се извисяват католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Това е ясно доказателство, че хората от различни религии могат да живеят в мир и разбирателство на Балканите", подчерта в обръщението си държаният глава, според когото присъствието на Бакир Изетбегович на вечерята ифтар доказва, че лидерите на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички граждани в нашия регион.
Всички ние осъзнаваме нашата отговорност, която имаме пред бъдещите поколения - да им завещаем ценностите и добродетелите, които нашите деди са предали на нас, домовете ни да бъдат отворени за нуждаещите се, сърцата ни към страдащите, а в молитвите и чрез делата си да търсим мир за света, в който живеем, каза още Румен Радев.
В словото си президентът се обърна към ръководителите на вероизповеданията в България като изрази надежда, че те отговорно ще изпълняват своите задължения, за да не допускат чужди на традицията на българските граждани норми да намират почва у нас. "Вярвам, че единствено с обединени усилия можем да посрещнем предизвикателствата на съвременния свят и да не позволим омразата и ненавистта да вземат превес", заяви още президентът Радев..." - в. "Труд".

"В словото си президентът се обърна към ръководителите на вероизповеданията в България като изрази надежда, че те отговорно ще изпълняват своите задължения, за да не допускат чужди на традицията на българските граждани норми да намират почва у нас. "Вярвам, че единствено с обединени усилия можем да посрещнем предизвикателствата на съвременния свят и да не позволим омразата и ненавистта да вземат превес", заяви още президентът Радев. Държавният глава се обърна и към всички присъстващи като ги призова "да продължаваме да споделяме и празниците, и делниците и да градим утрешния ден на децата ни в общия ни дом - България". "На фона на насилието в световен мащаб, ние в България живеем заедно и аз съм убеден, че ако хората по света знаят за толерантността в България, то те биха се поучили от нас", посочи от своя страна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той посочи, че Рамазан е благодат, която сближава хората и така те стават по-добри и по-силни. "Ние водачите на религиозните общности се стремим да бъдем в крак със съвременните европейски ценности и въпреки всички предизвикателства ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното уважение", каза още той. На тържествената вечеря ифтар присъстваха главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, представители на традиционните вероизповедания в България, представители на парламентарно представените политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители, общественици." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини