Tesla Model X стана първата електрическа кола, която изтегли самолет

Електрическите автомобили се славят със своята голяма мощност и въртящ момент. В интернет има много клипове как Tesla Model X побеждава дори модели на Porsche и Lamborghini в състезания по права линия. Сега колата може да се похвали и с официален рекорд на "Гинес" за най-тежкия товар, теглен някога от електрически автомобил.

Рекордът е на "Tesla" и авиокомпанията "Qantas", която е осигурила свой Boeing 787-9 Dreamliner на една от свободните рульожки на летището в Мелбърн.

Там самолетът е бил закачен за Tesla Model X P100D. По каталог автомобилът може да тегли 2268 кг. Самолетът има максимален товар на излитане 24 700 кг. и макар да не е бил натоварен чак толкова, все пак е значително по-тежък от предписаното от "Tesla".

Въпреки това Model X успява да се справи без видими трудности. Компаниите не казват дали е имало някакви проблеми с автомобила след това. По-любопитно би било да се разбере колко пробег е "изгубила" колата заради значителния товар и как той се е отразил на акумулаторите, но компаниите не дават и тези данни.

За тях постижението е по-скоро с рекламна цел. Те искат да покажат близките контакти помежду си. Освен това на четири летища в Австралия "Qantas" ще предлага места за зареждане на Model S и Model X, за да могат техните притежатели да зареждат автомобилите си, докато пътуват с авиокомпанията.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини