23 °C

Учени трансплантираха спомени

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) съобщиха, че са извършили трансфер на памет от един морски охлюв на друг. За пренасянето на паметта е бил използвана изнжекция специфични рибонуклеинови киселини (РНК), съобщава EurekAlert!. Изследването е . публиковано в eNeuro.

Охлючвите от род Aplysia били подлагани на слаб ток в два сеанаса през 24 часа. При всеки от сеансите биолозите пет пъти докосвали с електроди крака на охлюва през 20 минути. Животните изработили защитен рефлекс - мускулни съкращения за 50 сек. при последващи контакти с електродите. В контролната група реакцията била една секунда.

Изследователите извлекли РНК, която се натрупала в нервната система на мекотелите, както от тези, които получили удари с ток, така и от контролната група, След това 7 охлюва, които никога не са изпитвали въздействието на електродите, били инжектирани с РНК от животните с опит с токови удари. РНК на животните от контролната група също била инжектирана на мекотели без изработен рефлекс.

Оказало се, че инжектирането на РНК от индивидите с изработен рефлекс, довело до развиването на условен реслекс с продължителност 40 сек. у охлювите от контролната група.

Учените установили, че за изработването на рефлекса отговарят неврони, които стават възбудими при наличието на определена РНК. Иследователите смятат, че спомените се пазят в ядрата на невроните, където се активират определени гени и се синтезира съответните рибонуклеинови киселини. Биолозите смятат, че в бъдеще този метод може да бъде използван за връщане на спомените при ранните стадии на  болестта на Алцхаймер.


Хороскоп за 20.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини