Учени трансплантираха спомени

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) съобщиха, че са извършили трансфер на памет от един морски охлюв на друг. За пренасянето на паметта е бил използвана изнжекция специфични рибонуклеинови киселини (РНК), съобщава EurekAlert!. Изследването е . публиковано в eNeuro.

Охлючвите от род Aplysia били подлагани на слаб ток в два сеанаса през 24 часа. При всеки от сеансите биолозите пет пъти докосвали с електроди крака на охлюва през 20 минути. Животните изработили защитен рефлекс - мускулни съкращения за 50 сек. при последващи контакти с електродите. В контролната група реакцията била една секунда.

Изследователите извлекли РНК, която се натрупала в нервната система на мекотелите, както от тези, които получили удари с ток, така и от контролната група, След това 7 охлюва, които никога не са изпитвали въздействието на електродите, били инжектирани с РНК от животните с опит с токови удари. РНК на животните от контролната група също била инжектирана на мекотели без изработен рефлекс.

Оказало се, че инжектирането на РНК от индивидите с изработен рефлекс, довело до развиването на условен реслекс с продължителност 40 сек. у охлювите от контролната група.

Учените установили, че за изработването на рефлекса отговарят неврони, които стават възбудими при наличието на определена РНК. Иследователите смятат, че спомените се пазят в ядрата на невроните, където се активират определени гени и се синтезира съответните рибонуклеинови киселини. Биолозите смятат, че в бъдеще този метод може да бъде използван за връщане на спомените при ранните стадии на  болестта на Алцхаймер.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 26.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини