20 °C

Невъзвръщенецът развял българският трибагреник в Атланта

Малцина знаят, че той е изпъден от България и обявен за невъзвращенец, заради ролята му в Майските събития от 1989 г. Още по-малко са тези джебелчани, които помнят, че именно ръководените от него шивачки застават с телата си когато жителите на Джебел излизат на първи протест срещу тоталитарната власт. Той не говори за това. И не парадира. Когато обаче става дума за България той желае искрено нейният просперитет и с гордост развява родния трибагреник. Стига чак до Атланта и го прави пред хиляди ротарианци от цял свят.

Това е предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче. Роден през 1961 г. Тръгнал от с. Църквица, Джебелско от род на юруци, развили дребна търговия, днес той е един от водещите предприемачи в сферата на текстила. Известен е с компаниите си „Идеал фешън“, „Ида мода“, „Ида инженеринг“. Един от първите прокарали пътя на проектите за енергийна ефективност в областта.

Сабахатин Гьокче, един от най-успешните президенти на Ротари клуб-Кърджали е обсебен от техниката. Завършва Техникума по цветна металургия в Кърджали, работи като монтьор в завод „Комсомолец“, където претърпява трудова злополука. Преориентира се към фината механика. При откриването на цех на текстилния завод „Буря“ го привличат за началник. Завършва Техническия университет в Габрово, със специалност „Техника и технология на текстила“. Продължава да учи и до днес. Дипломира се във Варненския свободен университет със специалност „Международен мениджмънт“, а сега завършва магистратура по кръгова икономика.

Съдбата му е изпълнена с превратности. На 19 май 1989 г. , вече утвърден ръководител при него отиват шивачките от цеха в Джебел. Искат разрешение да протестират. Той не ги спира. Напротив. Насърчава ги, но с едно условие да не се подават на провокации и да няма ексцесии. Обвиняват го, че от неговия факс тръгва декларация до Виенската конференция, но той не продумва  за това. Привикван  е многократно на разпити в участъка. След две седмици той и семейството им са натоварени на милиционерски автомобил и стоварени на Капъ куле. Без право да се завърнат.

Започват митарствата му в Турция. Отива при брат си в Бурса. Там се събира цялата рода. Не иска да му е в тежест. Първоначално го ангажират във фабрика в Истанбул. Приема работа в Одрин, като ръководител на шивашко предприятие. Репутацията му на специалист е безупречна. Работи допълнително в своя работилничка като механик, търси вода с багета. Но България го тегли. И когато Алиосман Сьонмез и неговите съдружници го канят да оглави голямо преприятие в родния Джебел приема. Знае, че хората в родопския град нямат препитание. Иска да помогне. Оглавява Сьонмез интернешенъл, която с периферните цехове наброява 1200 души персонал.

През 1998 г. прави своя фирма „Идеал фешън“, която ръководи вече двадесет години. Така продължава семейната традиция-прадядо му е бил абаджия и е обличал цяло Джебелско.

Като успешен предприемач в сферата на текстила е поканен за член на Ротари клуб –Кърджали.

На Сабахатин Гьокче се пада тежката задача да организира честването на двадесетгодишнината от чартирането на клуба. Организира много изяви, като една от най-значителните това е националния форум за съвременния имидж на ротарианството. За благотворителна вечер се събират ротарианци от цялата страна. Идват гости от чужбина. Над Кърджали летят мотопланери с националния трибагреник и флага на Ротари. Малки самолети правят авиошоу „Криле над Кърджали“. Прави решителна крачка към отварянето на клуба към медиите и обществеността.

По време на неговия мандат като президент през ротарианската 2016-2017 г. Ротари интернешенъл отбелязва своя вековен юбилей. Той е с група от България в Атланта, САЩ на световен форум. Облечен в народна носия развява българския трибагреник, привличайки вниманието на хиляди ротарианци.

Успехите не го главозамайват. Не забравя, че е започнал да се труди от четиригодишен на тютюневата нива, както и предупреждението  на майка си: „На парите няма да робуваш!”.

Затова помага от сърце. Изцяло ремонтира и оборудва стая в интензивното отделение на момчилградската болница „Д-р Сергей Ростовцев „Наскоро обнови водопровода към с. Мишевско и съставните му села със свои средства и труд. Посланик е пред институциите за подобряването на шосейната мрежа. Дарява пари на храмовете в Джебел, без да дели църквата от джамията.

Сабахаттин Гьокче редовно прави дарения на домове за възрастни хора, както и на защитени жилища за деца в неравностойно положение.

Вярва в неограничените възможности на стореното добро. От години помага със средства на младия Златко от Велинград, който е парализиран след неуспешна операция. Купува му специално легло, поръчва му и вана. Осигурява лекарствата. Вярва, че младият мъж ще може отново да ходи.

Сабахати Гьокче обича предизвикателствата. Президент е на Авиоклуба в Кърджали. Кара ски по черните и червени писти. С велосипед изминава по стотина километра на ден. Има нещо което му е присъщо-търси нови предизвикателства. За да покаже силата на човешкия дух.

Георги Кулов


Хороскоп за 18.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини