В Кърджалийско корабът „Емона“ премаза къща, на Босфора това направи…танкер

    Мнозина кърджалийци си спомнят инцидента с кораба „Емона“, довел до увреждане на дом при с. Чифлик. Плавателният съд бе транспортиран от Черно море до яз. „Кърджали“ с огромен влекач и платформа и на завой се наклони и увреди дом на местен жител.

    Без аналог обаче е танкер да се забие в дом при това на Босфора. Но и това се случва. Преди месец кораб се вряза в представителна къща на брега на пролива. Домът не е случаен. В него са снимани серии от сериала „Хиляда и една нощ“. Инцидентът веднага влезе във фокуса на медиите и заради цената на пострадалата къща – 90 млн. евро. Въпреки пораженията тя не се продава. За щастие по време на катастрофата хората са успели да се изтеглят и няма жертви.

    Имотите по брега на Босфора са най-скъпите в Турция. Много от тях са собственост на фамилиите Сабанджъ и Коч. Когато се обнови някое от шестотинте луксозни имения хората очакват нов сериал.

    Изискванията на властите са много строги. Фасадите на домовете трябва да се реставрират и боядисват на всеки две години. Трябва да се поддържат и малките кейове за яхти и катери. Всеки дом има такъв кей.

    Сред домовете по Босфора може да се види и този на последователят на Мустафа Кемал Ататюрк и президент на Турция Исмет Инюню.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини