Курбан за здраве и плодородие събра над 700 души в Еньовче

Областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан и народният представител от ДПС Ерол Мехмед бяха гости на традиционния курбан-мевлид за здраве и плодородие в ардинското село Еньовче. На религиозното събитие в местната джамия присъстваха над 700 души от околните села Жълтуша, Падина, Бял извор, Седларци, Стояново, Оградна (Неделино). Тук бяха още председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, кметове на населени места.

Духовници, водени от имамина на Еньовче Азиз Низамов, прочетоха айети от Курани-Керим. Всички присъстващи бяха нагостени с 13 казана пилаф, приготвени от Цветан Карабов. Организатор на мероприятието бе местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото.  

Религиозната традиция  в Еньовче има над 100-годишна  традиция. „До закриването на рудник „Еньовче” през 2005 г. курбанът се организираше съвместно с ръководството на предприятието. След това той се финансира от местните жители, които живеят в различни краища на страната и чужбина“, заяви кметът на Еньовче Недко Узунов.

Той благодари на спонсорите за финансовата помощ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини