13 май е Денят на данъчната свобода на българите

Днешният 13 май е денят, в който спираме да работим за държавата и започваме да печелим за себе си, съобщава Институтът за пазарна икономика.

Датата е известна като ден на данъчната свобода. През 2018-та година българите трябва да работим 132 дни, за да си платим всички данъци към държавата. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Според Института по пазарна икономика през тази година българите ще изработваме средно по 289 милиона лева на ден.

Според експерти с всяка следваща година данъчната свобода идва все по-късно, което означава нарастване на данъчната тежест.

Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани, включително деца и пенсионери. За работещите, които понасят данъчната тежест, денят на данъчната свобода ще дойде по-късно - в края на юни.

През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. Има няколко интересни момента в тези 132 дни, които не бива да се пропускат:

Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци сме работили до 4-ти май за държавата, а в дните до 13-ти май сме  отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление ние се спираме на 13-ти май за официалната дата на данъчна свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пу
    Пурко
    5 0
    22:38, 13 май 2018
    То пък една печалба, ама на хартия всичко може да се докаже, милионери живеят с помощи, мангасари ползват здравни услуги без да са работили и ден, плащаме им вода и ток, спонсорираме щедро ромската раждаемост и след 20 години ще сме малцинство в собствената ни държава-алилуя!
Последни новини