Помага ли интервалното гладуване?

Хубавата фигура иска жертви. Какви са те, зависи от избрания метод на отслабване. Едни се отказват от десерта след вечеря, други - от цялата вечеря. Модно напоследък е интервалното постене. Полезно ли е то?

Попитаме ли как да се отървем от нежеланото излишно тегло, най-често ни казват: „Храни се здравословно!“ или „Спортувай!“. Много от нас са се уморили да слушат подобни съвети. Здравословното хранене и дългите часове във фитнес студиото изискват много време и усилия, а и от такива съвети вече ни е дошло до гуша.  Далеч по-примамливи са диетите за отслабване, които всяка година стават все по-разнообразни. Така например, някои хора решават какво да ядат в зависимост от кръвната си група, а други пък следят фазите на луната. Популярният начин за отслабване тази пролет е интервалното постене.

В случая не става дума обаче за Великденските и Коледните пости, през които вярващите се въздържат от консумирането на така наречените блажни храни. При отслабването чрез гладуване организмът се лишава от каквато и да било храна за определен период от време. Кога ще се яде и кога не, се определя от "схемата", избрана от отслабващия. Така например, денят може да бъде разделен на 16 часа постене и 8 часа хранене. Оттам и името 16:8. В тази си форма, постенето е познато на всеки. На кого не му се е налагало да пропусне закуската или обяда заради натоварен ден в офиса? Друга, далеч по-крайна възможност е храненето в пет дни от седмицата и постенето в останалите два, известна още като 5:2. 

Познавачите твърдят, че интервалното гладуване повишава хормона на растежа и понижава нивото на инсулина, което спомага за загубата на тегло. Смята се още, че ограничаването на броя на храненията подобрява концентрацията и намалява рисковете от инфекции в тялото. Много от тези твърдения обаче са базирани върху опити с мишки. Към този момент ефективността и
ползата на интервалното постене за човешкия организъм не са доказани.

„Според мен интервалното постене е безумно“, казва гастроентерологът Бернд Биркнер от Мюнхен. „На тази земя сме от милиони години. Дълго време хората не са могли да се радват на редовно хранене. Тогава средната възраст е била 25 г.“, разказва още Биркнер. Нередовният прием на храна затруднявал обмена на веществата. Пречело се още на стомаха и червата, които също се нуждаят от редовно хранене. „Препоръчваме три до четири хранения дневно“, казва експертът Биркнер. По този начин чувството на ситост е по-трайно, твърди още той.

Така единствените доказано ефективни методи за отслабване си остават здравословното хранене и спортът. Това далеч не означава, че загубата на тегло трябва да бъде скучна. Ако търсите нещо по-различно от бягането на пътеката, опитайте зумба. Колумбийският спорт ще Ви пренесе на дансинга, където калориите се горят в ритъма на хип-хоп, салса и меренге. Приготвянето на здравословни рецепти пък може да бъде лесно и бързо, както Джейми Оливър неведнъж е показвал.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини