Нападателят в Париж е чеченец

Мъж нападна с нож минувачи в центъра на Париж. Един човек загина, четирима души са ранени. 
Нападателят бе убит от полицейски патрул.Инцидентът стана около 21,30 ч. (22,30 ч. наше време) на улица „Монсини“ във втори район на Париж, недалеч от сградата на Парижката опера и площад Вандом - богат квартал с много заведения. 
По последни данни нападателят атакувал с нож петима души, 30-годишен мъж е починал. Двама от ранените са в сериозно състояние, но последната информация не е такава.
Нападателят е викал "Алах Акбар", разказват очевидци на атаката, съобщи парижкият прокурор Франсоа Моленс, който отговаря за разследванията, свързани с тероризъм, цитиран от Франс прес. Описан е като 20-годишен младеж с брада. Той е роден в Чечня през 1997 г., съобщи съдебен източник. Били са задържани родителите на нападателя, за когото свидетели съобщиха, че е викал "Аллах е велик" по време на нападението в събота вечер, преди да бъде застрелян от полицията.
Случаят е предаден на антитерористичния отдел на парижката прокуратура за разследване, допълни Моленс.
Атаката се разглежда като терористичен инцидент
Разследването се води за убийство и опит за убийство по терористични подбуди.Новинарската агенция Амак на терористичната организация "Ислямска държава" съобщи, че нападателят е бил войн на терористичната група, предаде Асошиейтед прес. В съобщението на агенцията не се съобщава самоличността на нападателя, нито се привеждат доказателства в подкрепа на твърдението, че той е свързан с ИД.
Малко след атаката френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция няма да отстъпи пред враговете на свободата и похвали действията на силите на реда.
"Франция още веднъж плати с кръв, но няма да отстъпи пред враговете на свободата" написа Макрон в "Туитър".
Френският премиер Едуар Филип каза, че полицията е демонстрирала забележителни умения при елиминирането на извършителя на нападението. "Само за девет минути след първото обаждане нападателят бе неутрализиран", написа Филип в "Туитър"
"Франция е абсолютно решена да не отстъпи по никакъв начин пред заплахите, които нападателите се надяват да ни наложат", допълни той.
Нападението става в момент, в който Франция продължава да живее под постоянна терористична заплаха. Последната терористична атака бе от 23 март в Каркасон и Треб в Южна Франция. Със загиналите тогава броят на жертвите на терористични атаки в страната от 2015 г. възлезе на 245 души.
Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини