Приятели на „Теклас” от три области гостуваха на българската общност в Истанбул

Приятели на международно известния холдинг „Теклас” от три области на страната гостуваха на българската общност в Истанбул вчера. Ръководители и представители на държавни институции, общински администрации, граждански сдружения, общественици от Кърджалийска,Хасковска и Смоленска област посетиха по покана на ръководството на холдинга мегаполиса за да се докоснат до древната му история и мястото на българската общност в нея. Те бяха придружавани лично от изпълнителния  директор  на компанията Неби Анъл и представителя на холдигна за „Теклас-България” адв.Георги Георгиев.

  Домакини на приятелите на „Теклас бяха генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов и председателят на църковното настоятелство в Истанбул и ръководител на българската общност в мегаполиса Васил Лязе.

   Представителят на Българската екзархия в Истанбул Христо Копанов запозна гостите с историята на храма „Св.Стефан”, превърнал се в символ на разбирателството между България и Турция.  Т.нар.Желязна църква е осветена на 8 септември 1898 г. Тя е знакова за българите.  Строена е върху имот на княз Стефан Богориди със султански ферман.  В предшествалия я дървен храм Иларион Макариополски обявява Българския Великден,  когато сънародниците ни отказват да признаят върховенството на Вселенския патриарх и споменават първо името на султана.

  Групата имаше възможност да разгледа и светинята-Българската екзархия,  където е устроен музей.  Първоначално тя е била метох,  но впоследствие става български културен център. В нея се помещава и българското училище „Св.св.Кирил и Методий”, както и печатницата на Екзархията, от която са излизали 17 вестника и над 400 книги.

  Организаторите дадоха изискан коктейл. Гостите имаха възможност да чуят разказа за реставрацията на Желязната църква лично от арх.Фекрие Булунмаз,   която е ръководила дейностите по възкресяване на храма.

    От домакина генералният консул Ангел Ангелов всеки член на групата получи луксозно издание „Корени във времето” за историята на Българската екзархия, както и диск с филм за българското неделно училище „Св.св.Кирил и Методий”.

  Незабравима ще остане разходката с кораб по Златния рог и Босфора. И тук родната връзка бе налице. Нашенка от  Калоянци, която като дете е плувала с корабче по язовир „Студен кладенец” се оказа екскурзоводът, потопил приятелите на „Теклас” в древната история на мегаполиса. В продължение на два часа тя разказа за древните и съвременни забележителности на Истанбул. Разказът започна от основаването на Константинопол от древните гърци и приключи с турските сериали и местата, където те са снимани.

  Организаторите дадоха обяд в ресторант на  брега на Златния рог.

В неформален разговор представителят на собственикът на холдинг „Теклас” ,адв.Георги Георгиев разказа за състоянието и перспективите пред компанията. В момента пред завършване е четвъртия завод в Кърджали, както и супермодерен научно-изследователски център. Те са оборудвани на 80% със свръхмодерна техника. Предстои откриването им. В Крумовград се работи по откриването на втори цех. В предприятията на територията на областта, включени в „Теклас България”работят в момента над 2400 души, като плановете предвиждат до 2022 г. да достигнат 3500 души.

  Холдингът работи за всички световни марки автомобили, произвеждайки каучукови, пластмасови и метални изделия за горивните, спирачните и охладителните системи. В Кърджали се произвеждат 6 детайла за електромобилите „Тесла”, разработени от специалистите на компанията. Тя се специализира и в производството на елементи за хибридните коли. Гигантите „Даймлер Бенц”, БМВ и „Фолксваген” предлагат договори с петнадесетгодишна перспектива. Холдингът непрекъснато се разширява, за да откликне на поръчките. Има заводи освен в Турция и България, още в Сърбия, Китай, Мексико.Логистичните центрове са навсякъде по света.

  Бързо се развива „Теклас-България”. През 2017 г. приходите от продажби са 220 млн.евро. Всеки ден над двадесет тира с продукция за износ напуска фабриките. Перспективата е през 2022 г. приходите от продажби да достигнат 500 млн.евро.

  Намеренията на ръководството са през 2020 г.цялото управление на холдинг „Теклас” да се базира в Кърджали, подчерта Георги Георгиев.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 26.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини