Нашенка се застъпва българите в Истанбул да изучават български, популяризира майчиния език у нас

Изследователката доц.Несрин Къратлъ, която живее в Истанбул, но родом е от българското село Устина, се застъпва по форуми за изучаването на български език от нашата общност в мегаполиса. Къратлъ смята, че сънародниците ни губят идентичността си, забравяйки майчиния си език. Тя е поставяла този проблем пред българската екзархия в Истанбул и властите в южната ни съседка. Доц.Къратлъ посреща с удовлетворение решението на управляващите в Турция да разрешат изучаването на български език като свободно-избираем предмет в турските училища.

Доц.Къратлъ се гордее, че е възстановила българското си гражданство и като представител на страната работи за каузата на майчиния език. Тя изхожда от максимата, че губиш ли майчиния си език, губиш себе си. Тя смята, че българи и турци трябва да си партнират в това отношение. Припомня, че първото училище преди Руско-турската война от 1877/1878 г. в родното ѝ село е създадено в къщата на турчина Юсеин Налбант през 1875 г. В своите изследвания на османските архиви се натъква на Булгарджа тахсил /Българско образование/, сборник с двуезични текстове на османотурски и български, за изучаване на майчин език. Изданието  датира отпреди Балканската война.

През последните дни Несрин Къратлъ проучва факторите, довели до отлив в изучаването на майчин език от представителите на турската общност в Кърджалийско. Тя провежда множество срещи с ученици, за да ги мотивира да изучават езика на своите деди. По време на сегашната си обиколка тя посети Ардино и Момчилград. В предишната беше във Фотиново и Звездел. Чете и подарява на малките си последователи книжки с разкази, посветени на възпитанието на отношение към родители, учители, приятели.

Доц.Несрин Къратлъ смята, че правото на изучаване на майчиния език е гарантирано от Българската конституция и хората трябва да се възползват. Тя е на мнение, че властите трябва да полагат усилия това да става не само в страната, но и сред българските общности в чужбина.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини