Община Благоевград официално защити откритото древно селище Скаптопара

След едномесечно мълчание община Благоевград излезе с официална позиция в защита на древното селище, открито край града при изкопни работи за строителството на магистрала „Струма”. В града се готвят за референдум по темата.

Възможно е заради археологическите разкопки да бъде изместено трасето на АМ „Струма”.

Още преди месец стана ясно, че това са останките от Скаптопара – предшественикът на Благоевград. Първоначално бяха намерени останки от църква, баня и непокътната гробница. Местни хора организираха подписка в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Община Благоевград дълго пази мълчание. Хората поискаха референдум. И протестираха.

Казусът стигна до управляващите. Регионалният министър Николай Нанков обяви, че няма да допусне строителството на магистралата да стане за сметка на историята.

В навечерието на поредния протест кметът Атанас Камбитов излезе с официална позиция: „Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид”.

Очаква се комисия от специалисти да посети обекта и да изрази становището си дали той ще бъде реставриран на място или най-ценните находки ще бъдат преместени, а останалото – покрито с асфалт.

На 11 май пък ще има извънредна сесия с искане за референдум, в който местните да изразят позицията си.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини