Колко най-дълго може да плавате, без да срещнете суша?

Изображение 1 от 2

    Един спор, започнал преди няколко години в Reddit, бе окончателно уреден. Аргументът е свързан с намирането на най-дългия линеен път, по който можете да плавате по света, без да срещнете земя. Един поглед към изображенията тук и ви е ясно, че тези пътища не са права линия.

    Имайте предвид, че дъгата е изображение на правата линия върху сферичната повърхност на Земята, представена на плоска карта. Рохан Чабуксвар от United Technologies Research Centre в Ирландия и Кушал Мухерджи от IBM Research в Индия са разработили алгоритъм, който може да изчисли най-дългия линеен път по море или земя.

    Алгоритъмът използва техника, наречена "branch and bound". Тя работи като разглежда всички потенциални решения като клонове на едно дърво. След това алгоритъмът проверява един клон след друг. По същество той разглежда възможните решения в даден клон и се опитва да намери една подгрупа по-близо до оптималната стойност.

    Ако клонът не е близо до оптималното решение, той се игнорира изцяло. Двамата изследователи заявяват, че техният алгоритъм изчислява най-дългата водна пътека за около десет минути. Най-дългата линия по земя отнема повече от 45 минути. И двата пътя са открити с алгоритъм, работещ на нормален лаптоп.

    Интересното е, че водната пътека е практически същата, която Reddit потребител на име kepleronlyknows е открил в първоначалната си схема за намиране на най-дългия път през 2012 г. Пътят, който изследователите определи сега, е 32 089.7 км. Най-дългата наземна отсечка минава през 15 страни и обхваща 11 241.1 километра.

    Източник: hicomm.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини