С колко ще се забави строежът на „Струма“, ако преместят трасето заради античния град?

Две години може да се забави строителството на АМ "Струма", ако преместим трасето заради археологическите находки от античния град Скаптопара в района на селата Покровник и Зелен дол, каза пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
 
По думите му, сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса.

„В случая с разкопките в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса - бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град“, посочи Нанков и добави: „Затова сме осигурили финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ „Струма“ - в участъците лот 3.1 и лот 3.3“.
 
"От около седмица сме в постоянен контакт с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз, като обикновен човек, трябва да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва от тук нататък. Ще се доверя изцяло на мнението на директора на Националния археологически институт с музей към БАН, както и с това на останалите експерти", каза Нанков, който връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния рали шампионат на България "Планинско изкачване Благоевград".
 
"Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето", посочи Нанков. Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

"Докато не изградим АМ "Струма", проблемът с движението не само в Кресненското дефиле, имаме и други тежки участъци, ще продължава. Необходимо е да се приключи с палиативните ремонти за кърпенето на дупки и фугите по мостовите съоръжения по протежението на АМ "Струма". Мостовите съоръжения преди Железница, Кресна и Крупник са в много тежко състояние. Ще се постараем максимално бързо да приключим с изграждането на АМ "Струма", за да се облекчи трафикът в област Благоевград", заяви министър Нанков.

 

 
От 1 януари 2019 г. ще бъдат въведени електронните винетки, а от април-май същата година - толсистемата. В момента Световната банка прави анализ на тарифирането, ще предложи и модела на бъдещото ценообразуване и избора на пътища, допълни министър Нанков.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини