Планета поглъща всичката светлина, достигнала до нея

WASP-104bе е по-тъмна и от въглен, твърдят изследователите. Планетата е с размерите на Юпитер и се върти твърде близо около своята звезда на 466 светлинни години от Земята.

Изследователите не знаят със сигурност, защо огромният газов свят е толкова тъмен. Според ново изследване, предпечат на който е публикуван в arXiv, планетата WASP-104b, е "по-тъмна от въглен" и може да погълне до 99% от светлината, която попада на повърхността ѝ.

"От всички тъмни планети, които могат да се намерят в литературата, тази е в ТОП 5", казва аторът на изследването Тео Мокни от университета Keele в Стафордшир, Англия.

Най-тъмната планета, открита досега, е черната екзопланета TrES 2B, или Kepler-1b на около 750 светлинни години от нас, която абсорбира повече от 99% от светлината.

Мокни и колегите му не са откриватели на WASP-104b,  за първи път планетата е видяна през 2014 г. Сега учените установяват впечатляващата тъмнина на WASP-104b по данните от космическия телескоп Kepler.

Тъй като изследователите всъщност не могат да видят директно WASP-104b, планетата е проучена чрез транзитния метод, който включва измерване на затъмняването на далечна звезда, докато планетата минава пред нея. Други наблюдения, като това на фините гравитационни вълни, които WASP-104b причинява на звездата си, помогнали на учените да опишат подробно тайнствената екзопланета. 

WASP-104b е от типа планети, наречен "горещ Юпитер" - звезди с маса колкото Юпитер и обикалят изключително близо до звездите си, което води високи повърхностни температури.

В случая WASP-104b, планетата е толкова близо до своята звезда, че прави пълна обиколка по орбитата си около нея веднъж на всеки 1.76 дни. При това едната страна на WASP-104b е винаги обърнато към звездата, а на срещуположната винаги е нощ. Тъмнината на нощната страна на планетата е лесно разбираема. 

Междувременно планетата вероятно е получава прекалено много звездна радиация, за да се образуват облаци или лед, пишат изследователите. Облаците и ледът не са само биха "светнали" планетата, като отразяват светлината навън, но и биха образували някаква преграда над светлопоглъщащите елементи в атмосферата на планетата.

Предполага се, че WASP-104b има дебела, мътна атмосфера, богата на атомен натрий и калий, които могат да абсорбират много цветове във видимия спектър. В резултат планетата абсорбира някъде между 97% и 99% от всичката светлина, която я достига. 

Но макар WASP-104b да изглежда по-черна от въглен, тя вероятно има различен основен цвят, който наблюдателите от Земята просто не могат да възприемат. Слънчевата радиация вероятно кара планетата да свети, може би тъмно пурпурно или червено, казва Мокни, но от нашето место, на 466 светлинни години, просто не можем да кажем.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини