Старинна родопска сватба оживява във възсановка със 100 годишни носии

    Възстановката на старинна родопска сватба е дело на читалище „Светлина“ в Момчиловци, която се прави от почти 40 години и не спира да обира наградите на международни, национални и регионални сцени.

    С нея преди 20 години ФГ „Светлина“, с ръководител Елена Каневска – Андреева печели GRAND PRIX в Бѐлско-Бя̀ла, Полша.  Следват наградите „Златна брадва“ в Закопане, участие на групата в дни на българската култура, традиции и кухня във Варшава и още много други изяви.

    Възстановката е изключително атрактивен ритуал, представен на наши е европейски сцени, а сега гостите на Момчиловци ще могат да я видят отново на 29 април от 16ч. на сцената на читалището в селото. За да се изгради цялата ритуална автентичност на сватбеното тържество от преди векове, са използвани материали от спомени на възрастните хора, както и описания от книгата на отец Константин Канев, раздела за сватбите.

    В настоящата група, изпълняваща възстановката участват от 7годишни дечица до 75 годишни самодейни актьори от селото.  Костюмите са атрактивни традиционни носии, сред които и безценните два екземпляра – една мъжка и една дамска носия на над 100 години.

    Читалището е балгодарно на всички участници, които от създаването на възстановката до сега са вземали участие.

    „Особено активни са младите хора участващи в нея, които проявиха голямо желание и положиха труд, за да изживеят такива прекрасни моменти, които за съжаление се позабравят“, каза секретарят на читалище „Светлина“ Васка Мавродиева.

    Тя допълни, че 29 април е Международния ден на танца, за това танцовите състави ще играят на открита сцена на площада и ще поведат хорото на голямата момчиловска сватба. За втора поредна година ще се проведе и музикантска среща „Момчиловци свири и пее“, а майсторите на народните инструменти ще поведат и Момчиловско хоро, което ще се извие на мегдана, за което домакините канят всички любители на фолклора.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини