210 хил.лв. за подпорна стена под Царската гимназия

Хасковската администрация ще поиска този петък от общинските съветници прекрояване на капиталовите разходи. Целта е да бъдат осигурени 210 хил.лв. за изграждането на подпорна стена към улица „Велека“. Над тази улица се намира дворът с игрище на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство.

В края на зимата оградата край футболното игрище се свлече под напора на тонове пръст. Оказа се, че тя е била изградено против всички правила за проектиране и строеж. Още тогава заместник-кметът Велин Балкански огледа мястото и назначи комисия за оценка на щетите и планиране на ремонта.

Според предложението, което общинския съвет ще разгледа, подпорната стена ще е висока 2,20 метра и с дължина 125 метра.

Вече се чуха мнения обаче, че парите са много за една ограда.

„Става въпрос за подпорна стена. А според предписание на ВиК, ще трябва да бъде подменена и ВиК мрежата там, ще бъдат изградени и шахти“, коментира опасенията Велин Балкански. Той припомни, че при струтването на тухлената ограда, 1/3 от нея остана, но само като крепеж, опряна на електрическите стълбове край нея. Затова се наложи и обезопасяване на мястото и бутане на опасния участък. „Това е опасно и преди да започне изграждането на подпорната стена, всичко, което е останало от предишното съоръжение, ще бъде премахнато, обясни заместникът на кмета Беливанов.

Балкански поясни, че посочената в докладната сума е прогнозен разход и коментира, че практиката показва, че при обявяването на обществената поръчка, обикновена максималната зададена цена пада драстично. Като пример той посочи разходите за подпорната стена до училище „Паисий Хилендарски“. „Заложената в докладната сума е максималната стойност на такава подпорна стена, която със сигурност ще падне“, каза Балкански. Той обърна внимание и на факта, че в цената, посочена в докладната, влиза и изграждането на тротоар на улица „Велека“. Улицата е широка не повече от три метра, затова на въпроса къде ще бъде изграден тротоар там и реално той необходим ли е, зам.-кметът обясни, че тротоарната площ е заложена в плана за уличната регулация. И добави, че преди започването на дейностите, от Кадастъра ще направят оглед на мястото, за да се прецени дали не е необходимо подпорната стена да влезе малко по-навътре в училищния имот, за да се отвори място и за тротоара. “

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Cl
    CL 500
    5 0
    17:59, 24 апр 2018
    Коя тиква ли ще прибере 15%.
    • Йо
      ЙОЙО
      0 0
      21:41, 24 апр 2018
      Елена Йончева е по ДУВАРИТЕ така ,че процентите са нейни.
  • 2
    Не
    Незапознат
    0 0
    21:57, 24 апр 2018
    Максималната цена падала.Пада защото не падат глави.В преносен смисъл.Цената като и всичко друго си има някакъв предел която от там надолу може да се каже че прерстъпление прави този който я одобри.Не най-ниската или най високата цена трябва да се коментира а най-оптималната.Такава която да покрие изискванията и предназначението за каквото се дава.Това което четем тук е евтин политически популизъм.Апел към широките маси да се успокоят че решението ще се реши с времето.Леко решние при което всички да са доволни.За момента!Общински съветничета,администрация и тем подобни,не ви ли омръзна?Не ви ли омръзна да правите всичко не както трябва?Не вили стигнаха парите от всичките гейтове които свъртяхте та сега и общински пари да се дават за стена''.... изградена против всички правила за проектиране и строеж....''?Вместо рекрояване на капиталовите разходи не е ли редно не само да се потърси отговорност но и виновният за това така да го отнесе така че това да не се повтаря?Но не вие избирате лесният и доходоносен начин според първият коментар.До къде сте си заболи главите така че да не виждате и чувате какво става около вас?
Последни новини