Властта ще изхарчи 60 млн. лева за нови камери по пътищата

Във фонд "Пътна безопасност" са натрупани около 60 млн. лв. и тези пари трябва да се изразходват за камери по пътищата, информационни кампании и обучения на учениците. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов.

Вчера (23 април) на кръгла маса бяха представени и обсъдени проектите на управляващите за разделяне на сегашния Закон за движение по пътищата на три нови - Закон за движението по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства.

Според Цветанов трябва да се намери начин "нарушителите да инвестират в подобряването на инфраструктурата и на превантивната дейност". По думите му средствата във фонда, които се натрупват от пътни глоби, постепенно се увеличават, но "не се разходват за нещо голямо, за някаква политика, която може да даде необходимия ефект".

 

Идеята му е да се закупят нови камери, които да проследяват скоростта на водачите - например на една отсечка от София до Пловдив да бъдат разположени три камери, които да правят съпоставка и да усредняват скоростта, с която преминава водачът от първата до третата камера.

"Тогава ще се види дали човекът действително е намалил скоростта си, или е приложил съответния тарикатлък, присъщ за българския водач - да мине пред камерата с ниска скорост и след това да засили", обясни Цветанов, цитиран от в."Сега".

Инициативата му се посрещна със скептицизъм от участниците в дискусията. Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, заяви, че миналата година МВР е изразходвало над 2 млн. лв. за камери и тяхната поддръжка, а в същото време по магистрала "Тракия" има участъци, на които дори няма маркировка.

Новата законодателна инициатива на управляващите се посрещна със смесени чувства. Управляващите обясниха разделянето на действащия Закон за движение по пътищата на три отделни закона с необходимостта да се създаде "по-стабилна уредба", която да включи голяма част от правилата, уредени в момента в подзаконови нормативни актове. Пример за това е законът за водачите, който обаче участници в дискусията определиха като "съшит с бели конци от няколко наредби". А представения като нов Закон за движение по пътищата разкритикуваха като повторение на повечето разпоредби на действащия закон със същото наименование.

"Не намерихме нов модел за управление на безопасността по пътищата. Административно-наказателна реформа няма. Не стана ясно дали законите лежат върху ясна стратегия", коментира Диана Русинова от Института за пътна безопасност. "Законът трябва да бъде ясен, точен и достъпен за неговите ползватели. Нито едно от това не го виждаме в момента", допълни Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. А според Христо Радков единствената съществена промяна е вкарването на лицензионен режим за сервизите и завишаването на някои санкции. Недоволни останаха дори и някои държавни органи. От Комисията за защита на потребителите се оплакаха, че им се вменяват контролни функции по отношение на вноса на авточасти, които не могат да изпълнят поради недостиг на хора и ресурси.

"Много е лесно, като има документ, да се критикува", отвърна вътрешният министър Валентин Радев, раздразнен от критиките. Той даде срок до 4 май на желаещите промени да пратят своите предложения в МВР.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини