Телевизия от Бразилия снима филм за дълголетници в Момчиловци

    Една от най-мощните и гледани бразилски телевизии „Глобул“ вчера започна снимки за документален филм за дълголетието, част от които бяха в Момчиловци. След като в красивото родопско село вече снимаха екипи от Китай и Япония, сега е ред на телевизионна продукция за публиката в една от най-богатите държави в Южна Америка. Екипът на телевизията е за три дни в България, а в състава му, освен журналист, има и лекар, който проучва влиянието върху здравето и дълголетието на бактерията Лактобацилус булгарикус, благодарение на която се получава българското кисело мляко. Преди това са правени снимки в София и Пловдив, както и в Музея на киселото мляко, който се намира в с. Студена, община Трън.

    Снимките за живота на родопчани от различни гледни точки очароваха бразилските телевизионери, които признаха, че са чели и чували за Момчиловци и китайското мляко с име на селото.

    Те гостуваха на дълголетник и го разпитаха как живее, с какво се храни и как е прекарал живота си. „Бяха много впечатлени от изключително жизнения 92-годишен бай Стоян Шукеров. Той им пя родопски песни, разказа им, че по никакъв повод не сяда на масата без кисело мляко.", разказа кметът Суркова.

    Бразилците обаче останаха без думи от красотата на природата в Родопите, когато се изкачиха на хълм над Момчиловци и позиционираха камерите за природните панорами. В сериозния документален филм ще има кадри от кръста и множеството параклиси над селото, аязмото с лечебна вода и музея на Момчиловци, както и от Пътеката на дълголетието. Сред най-интересните за журналистическия екип и лекаря сцени, е била заквасването на традиционно кисело родопско мляко от местна жена облечена в родопска носия. За да усетят вкуса на родопската кухня гостите бяха почерпени с истински пататник, за който единодушно казаха, че е най-вкусното нещо, което са опитали в България и отнесоха рецептата в далечна Бразилия.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини